DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Evi olan milyonlar dikkat! Ay sonuna kadar yapın! Yoksa başınız derde girer!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Evi olan milyonlar dikkat! Ay sonuna kadar yapın! Yoksa başınız derde girer!

Evi olan milyonlar dikkat! Ay sonuna kadar yapın! Yoksa başınız derde girer!

ABONE OL
16 Kasım 2022 11:22
Evi olan milyonlar dikkat! Ay sonuna kadar yapın! Yoksa başınız derde girer!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Ay sonuna kadar yapın! Yoksa başınız derde girer! Evi olan milyonlar dikkat! Emlak vergisinde ikinci taksitin ödemelerinin bu ay sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Kimler vergi ödeyecek, kimler muaf? Bu yıl ev alan ya da satan verecek mi? Yeni emekliler muafiyetten ne zaman yararlanır? Yazlıklar da kapsamda mı?..

* Kimler emlak vergisi mükellefi sayılıyor?

Konut, bina veya arazinin sahibi, varsa intifa (kullananlar) hakkı sahipleri emlak vergisi mükellefi kabul ediliyor. Her ikisi yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler bu kapsama giriyor. Paylı mülkiyet durumunda sahip olanlar hisseleri oranında mükellef sayılıyor. İntifa hakkı, eşya üzerinde sınırsız faydalanma imkanı sağlayan hak olarak tanımlanıyor.

* Vergi oranları nasıl hesaplanıyor?

Emlak vergisi, her mahalle, sokak ve cadde için belirlenen değerler üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2 oranında alınıyor. Büyükşehirlerde ise konutlarda binde 2, işyerlerinde binde 4 oranında vergi ödeniyor.

* Ödemeler ne zaman yapılmalı?

Birinci taksit ödemeleri yılda 2 eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit Mart, Nisan, Mayıs aylarında yatırıldı, ikinci taksit de bu ay yatırılıyor.

* Bu yıl ev alan vergiyi ne zaman ödemeye başlar?

Bu yıl satılan evin emlak vergisini konutu satan öder. Alıcı ilk yıl vergi ödemez. Yalnızca belediyeye bildirim verir. Bu yıl ev alan için vergi ödemesi 2023’te başlar.

* Yeni alınan evin emlak beyannamesi ne zaman verilmeli?

Tapu alındıktan sonra en geç içinde bulunulan yılın sonuna kadar beyanname verilmesi şart. Örneğin; bu yıl Ocak ayında ev aldıysanız 31 Aralık 2022 tarihine kadar emlak vergisi bildirimi yapmanız gerekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP