DOLAR

32,3638

-0.19%
EURO

34,6829

-0.38%
ALTIN(gr)

2.415,61

-0,79%
BİST 100

%
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’lilere bomba destek! EYT’li olanlara tazminat müjdesi!
  • Finans 365
  • Gündem
  • 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’lilere bomba destek! EYT’li olanlara tazminat müjdesi!

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’lilere bomba destek! EYT’li olanlara tazminat müjdesi!

ABONE OL
21 Kasım 2022 11:56
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’lilere bomba destek! EYT’li olanlara tazminat müjdesi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlardan prim ve yılını tamamlayanlara emeklilik yolunu açacak düzenlemeyle ilk etapta 1.5 milyon kişiye emeklilik yolu açılacak. Emeklilik imkanı elde edecek EYT’liler çalışmaya devam etsin ya da etmesin pek çok imkana kavuşacak. Bu imkanların başında kıdem tazminatı gelirken, gerek tazminat gerekse prim ödemelerindeki artış nedeniyle işverenlere de destek gündemde. İşte çalışanların tazminat formülü ve gündemdeki destekler…

* Tazminatlar Ocak’ta nasıl değişecek?

Ocak’ta çalışanların maaşı artacak. Tazminat da son brüt ücret üzerinden hesaplandığından, yeni maaşlar yapılacak ödemeye yansıyacak. Asgari ücretliler yeni asgari ücretin brütü üzerinden tazminatını alırken, halen 15 bin 371 lira olan kıdem tazminatı tavanı da memur maaş katsayısındaki artışla birlikte yükselecek.

* Taksitle ödeme mümkün mü?

Kıdem tazminatının peşin ödenmesi esas. Çalışanın rızası olmadan kıdem tazminatı taksitle ödenemiyor. İşveren eğer işçinin açık ve yazılı onayını alırsa kıdem tazminatını taksitle ödeyebilir.

* İşverene hangi kolaylıklar gündemde?

1.5 milyon EYT’linin emekliliği işverenin yükünü artıracak. İşverenin de bu nedenle çeşitli talepleri bulunuyor. Özellikle kıdem tazminatlarının ödenmesi konusunda işverenlere düşük faizli ya da faizsiz kredi desteği sağlanması talepler arasında bulunuyor. Ayrıca işveren maliyeti, aktif sigortalılar için brüt maaşın yüzde 17.5’i oranındayken, emekli çalışanlar için brüt maaşın yüzde 24.5’i seviyesine yükseliyor.

İşverenler EYT sonrası için bu farkın kaldırılmasını ve emekli çalışanlar için de Hazine desteğinin uygulanmasını istiyor. EYT nedeniyle düşecek çalışan sayıları nedeniyle çeşitli istihdam teşviklerinin kesilmesi tehlikesi de bulunuyor. EYT nedeniyle işten ayrılan çalışanlar nedeniyle teşviklerin kesilmeyeceği bir formül de gündemde. Destekler konusu da pek çok konu gibi EYT düzenlemesinin Meclis’e sevk edilmesiyle belli olacak.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP