DOLAR

32,4927

-0.16%
EURO

34,9316

0.2%
ALTIN(gr)

2.439,65

0,70%
BİST 100

%
2023 Ocak ayı asgari ücret zammı için en olası rakam açıklandı! Çalışanlardan büyük tepki geldi!
  • Finans 365
  • Gündem
  • 2023 Ocak ayı asgari ücret zammı için en olası rakam açıklandı! Çalışanlardan büyük tepki geldi!

2023 Ocak ayı asgari ücret zammı için en olası rakam açıklandı! Çalışanlardan büyük tepki geldi!

ABONE OL
7 Aralık 2022 09:09
2023 Ocak ayı asgari ücret zammı için en olası rakam açıklandı! Çalışanlardan büyük tepki geldi!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Çalışanlardan büyük tepki geldi! 2023 Ocak ayı asgari ücret için en olası rakam açıklandı! Son dönemlerde enflasyon oranları oldukça fazla arttığından dolayı asgari ücretliler gelecek olan zammın yüksek olacağını tahmin ediyor ve bir an önce zamlı maaşlarını alıp borçlarını ödemek ve rahat bir nefes almak istiyorlar. Bir kesimden sosyal medya kullanıcısı yetkililerden gelecek haberleri merakla bekliyorlar. Bu konuda yapılacak resmi açıklama asgari ücretle çalışanlar için çok büyük bir heyecanla bekleniyor.

2023 Ocak Ayı Asgari Ücret İçin En Olası Rakam Açıklandı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve işçi temsilcileri geçen gün bir araya geldi. Toplantı ardından açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 7 bin 785 lira kırmızı çizgimiz, bunun altında bir rakam kabul etmeyeceğiz dedi.

Gelen bu açıklamalar sonrası Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada öne çıkan ifadeler şu şekilde;

“Sayın TÜRK İŞ Başkanı Atalay, asgari ücret pazarlığında 7 bin 785 lira altında masada oturmayız açıklamasında bulundu. Biz daha önce de asgari ücretle alakalı yapmış olduğumuz tahminlerde ve verdiğimiz demeçlerde bu seviyeyi belirtmiştik. Peki bu seviye ne? Bu seviye TÜRK İŞ’in aylık enflasyon ile beraber yapmış olduğu açlık sınırına ilişkin belirlemedir.

Sene sonu enflasyonunun yüzde 25-30 arasında gerçekleşeceğini farz edersek en az yüzde 40’lık bir artış yapılabileceğini söylüyoruz. Burada 5 bin 500 TL olan asgari ücret düzeyinde yüzde 40 artış yapılırsa 7 bin 700 TL, yüzde 45 artış olursa 7 bin 975 TL, yüzde 45 artış olursa 8 bin 250 TL rakamına ulaşır.

Hep söylemiş olduğumuz üzere yıllardır eleştiri konusu olunan açlık sınırının altında asgari ücret olmaz yaklaşımıyla birlikte yüzde 45 veya yüzde 50’lik bir zam artışı gündeme gelecektir. Ama ben psikolojik sınır olması açısından 8 bin TL tutarının en gerçekçi rakam olduğunu düşünüyorum.

Bu tutarların üzerindeki rakamların telaffuz edilmesi manipülatif söylemlerden ibarettir. Çünkü zikredilen 9 bin 500-10 bin-11 bin TL tutarları bir beklenti ve algı oluşturmaktadır. Yani bu beklenti eğer gerçekleşmezse çalışanlar da hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bu kapsamda hem piyasayı doğru yönlendirmek hem de beklentileri yönetebilmek adına doğru ve gerçekçi açıklamaların yapılması elzemdir. şeklinde konuştu.

Asgari Ücret Bu Yıl Ne Kadar Zamlandı

Asgari ücrete her sene yapılan zamlar sayesinde vatandaşlar enflasyon altında ezilmiyor ve hayatlarını sorunsuzca sürdürmeye devam ediyorlar. Geçtiğimiz dönemde asgari ücrete enflasyon oranına uygun olarak yüzde 52 oranında zam yapılmıştı.

Böylece asgari ücret 4.000 TL’nin üzerine çıkmıştı. Fakat enflasyonun hızlı yükselişiyle beraber temmuz ayında da bir iyileştirme daha yapılmış ve asgari ücret 5.000 TL’nin üzerine çıkarılmıştı.

Yine geçtiğimi yaz döneminde ki gibi enflasyon oranları yüksek bir şekilde seyrettiğinden dolayı yüksek oranlarda bir zam yapılması bekleniyor. Bu kez asgari ücret 7.000 TL’nin bile üzerine çıkabilir.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP