60 ay erken emeklilik müjdesi! SGK piyangosu onlara vuruyor, EYT olmasa da olur!

60 ay erken emeklilik müjdesi! SGK piyangosu onlara vuruyor, EYT olmasa da olur!

ABONE OL
16 Aralık 2022 09:17
60 ay erken emeklilik müjdesi! SGK piyangosu onlara vuruyor, EYT olmasa da olur!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT olmasa da olur! 60 ay erken emeklilik müjdesi! SGK piyangosu onlara vuruyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ilk nokta kişinin sigortalı çalışan olması gerektiğidir. Ayrıca kişi belli bir yaşa ulaşmış olmalıdır. Primlerin eksiksiz ödenmesi de önemli kıstaslardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Konuyla ilgili araştırma yaparken e-devlet sitesi üzerinden izin hakkınızı ve kaç yaşında emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca burada emekli olduktan sona her ay ne kadar maaş alabileceğinizi de görebilirsiniz. Bütün bunları görebilmeni için emeklilik hakkı kazanmanız gerekmektedir.

Bu düzenlemeler prim ödemeyi bitirmiş ancak yaşı istenen seviyeye gelmemiş kişiler içindir. Bu kişiler emeklilik hakkı kazanmış olsa da yaş olarak beklemesi gereken kişilerdir. Bu kişiler prim gün sayısına göre emeklilik yaşlarını bekleyecek kişilerdir.

Emeklilik İçin Üç Seçenek Gündemde

İlk seçenekte primlerin tamamlanmasıyla birlikte emeklilik geliyor. İkinci seçenek ise 3600 prim günü ve emekliliğin kısmiliğidir. Gündemdeki son seçenek ise eksik primleri olanları ilgilendirmektedir. Bu kişiler borçlanarak eksikleri ödeyebilecek. Askerlik ve doğum gibi durumlardan kaynaklı prim eksikliği bu şekilde tamamlanabilecek. Bu seçenekler pek çok kişiyi umutlandırdı ve meraklandırdı.

SGK mevzuatında emeklilik yaşını düşürebilecek bir formül temelinde yok. O istisna da gene engelli çocuğu olan bayan çalışanlara uygulanıyor. Fakat her engelli çocuğu olan bayanlara bu imkân sağlanmıyor. Çalışan annenin engelli çocuğu bir başkasının bakımına muhtaç ise o vakit emeklilik yaşında düşüş uygulanıyor.

Emeklilik yaşının düşürülmesi bağlamında bir formül uyguluyor. Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan bayan çalışanların toplam prim gün adedinin yüzde 25’i oranında emeklilik yaşı düşüyor. 5000 prim günü olan bayan çalışanın prim gün adedi 6.250’ye çıktığı için emeklilik yaşı da 1.250 gün azalıyor. Bu şekilde prim gün adedine bağlı olarak bayanlar 58 yaşında değil 53 yaşında emekli olarak 5 senelik erken emeklilik sağlayabiliyorlar.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Nuray

    18 yaşında başladım çalışmaya 30 senelik sigortalik senem var eyt bizden alınan halkımızdan dolayı 10 senedir mağdurum daha doğrusu mağdurlar var e ozaman bizimde magduriyetimiz giderilsin bu sene zaten yaşım geldiği için emekliliğim geldi eyt de yapılacak olan düzenlemenin bana hic faydası olmayacak


HIZLI YORUM YAP