DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
21-31 Aralık EYT’liye emeklilik takvimi açıklandı! Emeklilik ve maaş süreci detayları belli oldu!
  • Finans 365
  • Gündem
  • 21-31 Aralık EYT’liye emeklilik takvimi açıklandı! Emeklilik ve maaş süreci detayları belli oldu!

21-31 Aralık EYT’liye emeklilik takvimi açıklandı! Emeklilik ve maaş süreci detayları belli oldu!

ABONE OL
21 Aralık 2022 12:15
21-31 Aralık EYT’liye emeklilik takvimi açıklandı! Emeklilik ve maaş süreci detayları belli oldu!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT düzenlemesini bekleyenler dikkat! Emeklilikte Yaşa Takılanlar için hazırlanan düzenlemede sona gelindi. Takvim de netleşmeye başladı. Başvurular ve aylık ödemeleri ne zaman başlayacak? Borçlanmada başvuru tarihi niye önemli? İşte merak edilen soruların yanıtları…

* Düzenleme ne zaman açıklanacak?

EYT’ye ilişkin yasal düzenlemenin 26 Aralık’ta açıklanması bekleniyor. Tüm EYT’lilerin gözü bu tarihte yapılacak Kabine toplantısı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan’da olacak.

* Meclis süreci nasıl işleyecek? Gecikme yaşanır mı?

Düzenlemenin açıklanmasının ardından sıra Meclis sürecine gelecek. TBMM’de; ‘gündemin ön sıralarına alınan tekliflerin 20, 21, 22 ve 23 Aralık günü tamamlanması, bu tekliflerin tamamlanması halinde TBMM’nin 27, 28 ve 29 Aralık günleri toplanmaması’ yönünde bir önerge kabul edildi. Bu karara göre; TBMM 26 Aralık Pazartesi gününden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara verecek.

EYT düzenlemesinin Meclis gündemine 3 Ocak’tan sonra gelmesi bekleniyor. Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenlemenin Ocak’ta Meclis gündemine gelmesi süreçte gecikme olacağı anlamına gelmiyor. Eğer Ocak’ta yasalaşıp yürürlüğe girerse, beklenen emeklilik tarihi değişmeyecek. Hatta beklentiler 15 Ocak’a kadar yasalaşacağı yönünde bulunuyor.

* Ne zaman yürürlüğe girecek?

Düzenleme Meclis’ten geçtikten ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak. Eğer yasada yürürlük tarihi Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih olarak belirlenmişse, bu tarihten itibaren başvuru süreci başlayacak. Yapılan açıklamalar düzenlemenin yasalaşır yasalaşmaz yürürlüğe gireceği yönünde. Ancak her şey Meclis sürecinde belli olacak.

* İlk emekli aylığı ne zaman alınacak?

Eğer Ocak’ta başvurulursa, aylık hesabı 1 Şubat’tan itibaren yapılacak. İşlemler bittiğinde Ocak ayında başvuranların hesabına 1 Şubat’tan itibaren biriken maaşı yatırılacak. Eğer düzenlemenin yasalaşma süreci uzar ve Şubat’ta yürürlüğe girerse, bu durumda söz konusu ayın sonuna kadar başvuru yapılacak, emekli aylığı da

Mart’tan itibaren işlemeye başlayacak. Burada emekli aylığı bağlama işleminde yaşanabilecek olası bir uzama kayba yol açmayacak. EYT’liler biriken bütün maaşlarını alabilecek. Ocak’ta başvurana ilk aylık ne zaman ödenirse ödensin 1 Şubat’tan itibaren biriken tüm maaşları verilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu hazırlıklara şimdiden başladı. Bu nedenle bir gecikme olması beklenmiyor. İlk maaşların Mart’ta hesaba yatırılması bekleniyor. Bu durumda Şubat-Mart maaşları Mart ayında yeni emeklilerin hesabına geçebilecek.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP