SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar, Nasıl Yapılır? Yurtdışı Borçlanma için Hangi Şartlar Aranır?

SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar, Nasıl Yapılır? Yurtdışı Borçlanma için Hangi Şartlar Aranır?

ABONE OL
21 Aralık 2022 19:38
SGK Yurtdışı Borçlanma Ne Kadar, Nasıl Yapılır? Yurtdışı Borçlanma için Hangi Şartlar Aranır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pek çok kişinin merak ettiği SGK yurtdışı borçlanma ne kadar? Nasıl yapılır? Her yıl belirlenen asgari ücret zammı ile birlikte yurtdışı borçlanma maliyeti tutarları de belirlenmektedir. Temel olarak yurtdışı borçlanma maliyetlerinin asgari ücrete göre belirlendiği söylenebilir. Yurtdışı borçlanmasının prim ödemelerinin belirlenmesi için günlük kazanç esas alınmaktadır.

Eğer kişi yurtdışı borçlanmasından faydalanmak istiyorsa belirlenen günlük kazancın %32’si oranında günlük prim ödeyerek bu haktan faydalanabilir. 2022 yılı için yapılan asgari ücret hesaplamalarına göre şu anda kişilerin günlük olarak ödemesi gereken tutar 97,07 Türk Lirası olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla farklı bir ülkede yaşayan günlük olarak bu tutarı ödeyerek SGK’dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

Yurtdışı Borçlanması Ne Demektir?

Yurtdışında yaşamakta olan kişiler SGK’dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir. Ancak bunun için yurtdışı borçlanması işlemine tabi tutulurlar. Bu işlem temel olarak kişinin yurtdışında geçirdiği süre için gerekli olan prim ödemelerini bireysel olarak yapması olarak tanımlanabilir. Bunun için kişinin yurtdışında yaşadığı süreyi belgelendirmesi istenmektedir. Bunun yanı sıra yaşanan ülkenin anlaşmalı bir ülke olması zorunluluğu bulunur. Bu ülkelerde yaşayan kişiler günlük olarak hesaplanan prim tutarını ödemeleri halinde ülkemizde emeklilik hakkına sahip olabilmektedir.

Hangi Ülkelerde Yaşayanlar Yurtdışı Borçlanma Yapabilir?

Kişilerin yurtdışı borçlanma işlemini yaparak emeklilik hakkı kazanabilmesi için anlaşmalı olan ülkelerde yaşıyor olması önem taşımaktadır. Peki hangi ülkelerde yaşayanlar yurtdışı borçlanma yapabilir?
· Fransa
· Almanya
· Avusturya
· Hollanda
· İtalya
· İsviçre
· Hırvatistan
· İsveç
· Azerbaycan
· Arnavutluk
· İngiltere
· Kanada

Gibi pek çok ülke anlaşma dahilinde sıralanabilmektedir.

Yurtdışı Borçlanma için Hangi Şartlar Aranır?

Kişinin yurtdışı borçlanma işlemini yapabilmesi için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, SGK ile anlaşmalı olan bir ülkede ikamet ediyor olması, yine bu ülkelerden birinde çalışıyor olması ve kişiden istenen resmi evrakları temin edebiliyor olmasıdır. Peki SGK yurtdışı borçlanma ne kadar? Nasıl yapılır? Kişinin yurtdışı borçlanma işlemini tamamlayarak SGK’dan emeklilik hakkı kazanması için öncelikle bir başvuruda bulunması, ardından gereken prim tutarını ödemesi gerekmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP