Malulen Emeklilik Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir? Malulen Emeklilik Aylığı Nedir?

Malulen Emeklilik Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir? Malulen Emeklilik Aylığı Nedir?

ABONE OL
23 Aralık 2022 20:09
Malulen Emeklilik Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir? Malulen Emeklilik Aylığı Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirtilen iş kazalarından birisini geçiren çalışanların geçimin sağlayabilmesi adına devlet tarafından kişiye tanınmış olan bir takım haklar vardır. Malulen emeklilik aylığı hangi durumlarda kesilir? Destek amaçlı olan tanımış haklardan biri de malulen emeklilik aylığı hakkıdır. Yaşanan sorunlar karşısında bu aylığa ihtiyaç duyan kişilerin malulen emeklilik aylığı kesilmesi bir takım nedenlerden dolayı mümkün olmaktadır.

Malulen Emeklilik Aylığı Nedir?

Genel olarak kamuda çalışan kişilerin kaza ya da farklı nedenlerden dolayı çalışamaz hale gelmesi halinde malulen emeklilik aylığı bağlanmaktadır. Malulen emeklilik aylığı çalışma gücünü belirli bir oranda kaybeden kişiler çalışamaz hale gelmesi halinde kişilere yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve çalışamayacakları için mağdur olmamaları için verilen maaşa denilmektedir. İşe başlaması tarihinden sonra her hangi kaza ya da hastalık sonucunda malul sayıldığı tespit edilmiş olan sigortalıların gelir kayıplarını gidermek amacıyla kurulmuş uzun süreli sigorta kollarından biride malullük sigortası ve malulen emeklilik olmaktadır.

Kamuda çalışan herkesin başına gelmesi mümkün olabilecek iş gücü kaybı ya da kaza sonucu çalışamaz hale gelmesi ile malulen emeklilik hakkına sahip olmaktadır. Sigortalılık süresi ile prim günü şartını yerine getiren % 60 civarında çalışma gücü kaybı oluşmasında malullük aylığı için başvuru yapılması mümkün olmaktadır. Aylığının bağlanacağı ya da bağlanmayacağı ile alakalı süreci aha detaylı bir şekilde e- devlet sistemi üzerinden takip edilmektedir.

Malulen Emeklilik Aylığının Kesilmesi Halleri

Malulen emeklilik aylığı kesilmesi halleri şunlardır;

v Kontrol muayenesi yapılması halinde sonucunda malullük durumunun ortadan kalkması halinde,
v Sigortalıların 5510 saylı kanun içinde ya da yabancı bir ülke mevzuatı içinde yer alan yerlerde çalışmaya başlaması halinde,

Malulen emeklilik aylığı bu durunlar ile karşılaşıldığında kesilmektedir. Kontrol muayenesi sigortalının ya da hak sahibinin malullük engellilik raporlarında belirtilen rahatsızlıkların varlığının olup olmadığının anlamak için kurum tarafından yapılan muayene olmaktadır. Malulen emeklilik aylığı hangi durumlarda kesilir? Ayrıca 5434 kanun içinde yr alan malulen emeklilik aylığı kesilmesi şartları biraz daha farklı olmaktadır. Özellikle Türk vatandaşlığından çıkma ya da çıkarılma halinde malulen emeklilik aylığı kesilmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP