Yurtdışında Çalışanlar Türkiye’de Nasıl SGK-Bağkur’lu Emekli Olur? Her İki Ülkeden Emekli Aylığı Alınabilir mi?
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • Yurtdışında Çalışanlar Türkiye’de Nasıl SGK-Bağkur’lu Emekli Olur? Her İki Ülkeden Emekli Aylığı Alınabilir mi?

Yurtdışında Çalışanlar Türkiye’de Nasıl SGK-Bağkur’lu Emekli Olur? Her İki Ülkeden Emekli Aylığı Alınabilir mi?

ABONE OL
28 Aralık 2022 18:36
Yurtdışında Çalışanlar Türkiye’de Nasıl SGK-Bağkur’lu Emekli Olur? Her İki Ülkeden Emekli Aylığı Alınabilir mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurtdışında çalışan kişiler genellikle sordukları yurt dışında çalışanlar Türkiye’de nasıl emekli olur sorusudur. Bunlara cevap olarak verebilecek birçok seçenek bulunmaktadır. Yurt dışına çalışanlar Türkiye’de emekli olmak için yurtdışı hizmet borçlanması yapmalıdırlar.

Yurtdışında çalıştıkları süre içinde sosyal güvenlik kurumuna prim ödemesi yaparak hizmet sürelerine borçlanabilir ve Türkiye’de emekli olarak emekli maaşı alabilmektedirler. Yani Türkiye’de çalışmasalar da yurt dışına geldikleri zaman çalıştıklarının karşılığı olarak Türkiye’den emekli maaşı talebinde bulunabilirler.

Yurtdışında Çalışanlar Emekli Olabilir mi?

Türkiye dışında çalışanlar genellikle yurtdışında çalışanlar emekli olabilir mi sorusunu sormaktadırlar. Yurtdışında çalışan kişiler Türkiye’de emekli olabilmektedirler. Yurtdışında çalıştıklarına dair genel ve gerekli evraklarına Türkiye’deki emekli kurumuna teslim ederek emekli olabilmek için başvuruda bulunabilmektedirler.

Türkiye’ye kesin dönüş yapan gurbetçilerin yurt dışına geçirdikleri süreyle beraber bu süreye karşılık gelen prim ödemesi üzerinden borçlanma ile emekli olabilmektedirler. Yani primleri kadar emekli olabilme şansları bulunmaktadır. Fakat bu primler borçlanma olarak geri dönmektedir.

Her İki Ülkeden Emekli Aylığı Alınabilir mi?

Genellikle yurt dışına çalışanların sorduğu soru olarak her iki ülkeden emekli aylığı alınabilir mi sorusuna bakalım. Hem Türkiye’den hem de yurt dışından emekli aylığı almalarında bir sakınca bulunmamaktadır.
Gerek Sosyal Güvenlik sözleşmeleri gerekse 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanılan sürede istinaden aylık alanların yurt dışına aylık almalarını sakınca bulunmamaktadır. Bu açıdan mı kendi ülkelerine hem de başka ülkeden aylık alabilme imkânları bulunmaktadır.

Yurtdışı Emeklilik İçin Kaç Gün Gerekli?

Yurtdışında çalışanların genellikle sorduğu sorulardan birisi olan yurtdışı emeklilik için kaç gün gerekli sorusuna bakalım. Kişiler yurt dışı çalışmalarına bağlı olarak Türkiye’de prim ödemeleri dâhilinde emeklilik hakkı kazanır. Ödenecek prim sayısı 5400 güne tamamlanmalıdır. 2021 yılı kapsamında 58 yaşını dolduran ve Eksik prim günü olmayan kişiler emekliliğe ayrılabilir.
Yurtdışına çalışanlar Türkiye’de nasıl emekli olur sorusuna bakıldığında 58 yaşını geçen ve primini doldurun herkesin emekli olabileceği söylenebilir. Bu açıdan da kişinin yurt dışında çalışması bir şeyi değiştirmeyecektir. Bu tip durumda da emeklilik maaşını alabilmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP