DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
EYT’de yaş şartı kalktı mı? EYT başvuruları nasıl yapılır? Başkan Erdoğan 20.30’da açıkladı! Her şey netleşti!
  • Finans 365
  • Gündem
  • EYT’de yaş şartı kalktı mı? EYT başvuruları nasıl yapılır? Başkan Erdoğan 20.30’da açıkladı! Her şey netleşti!

EYT’de yaş şartı kalktı mı? EYT başvuruları nasıl yapılır? Başkan Erdoğan 20.30’da açıkladı! Her şey netleşti!

ABONE OL
28 Aralık 2022 20:37
EYT’de yaş şartı kalktı mı? EYT başvuruları nasıl yapılır? Başkan Erdoğan 20.30’da açıkladı! Her şey netleşti!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Başkan Erdoğan 20.30’da açıkladı! Her şey netleşti! EYT’de yaş şartı kalktı mı? EYT başvuruları nasıl yapılır? EYT için son dakika artık her şey netleşti. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini kamuoyuyla paylaştı. Başkan Erdoğan, sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve evveli olan çalışanları ilgilendiren EYT ile alakalı düzenlemeye dair Kabine Toplantısı ardından yaptığı açıklamada, sene bitmeden konuyu gündemlerinden çıkaracaklarını söylemişti.

Başkan Erdoğan Milyonların Beklediği Açıklamayı Yaptı

Başkan Erdoğan yaptığı açıklamada EYT için yaş sınırı olmayacak dedi. Bu anlamda 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak. 

Aziz milletim, değerli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum.

Bugün ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin her kesimin beklentilerini çözmüş olarak 2023’e girme kararlılığımızın son örneği olan EYT ile ilgili düzenleme müjdesiyle huzurundayım.

Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT olarak bilinen düzenleme uzun süre kapsamlı çalışmanın ardından nihai halini almıştır.

Ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemini, sürdürülebilir, makul, adil seviyeye getirilmesi hususunda önemli reformlara imza atmış hükümetiz.

Geçmiş yıllardaki gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle kamu bütçesine büyük yük bindiren sosyal güvenlik sistemini yönetilebilir hale getirmek için çok çalıştık, uğraştık.

Elbette her reform, düzenleme beraberinde yeni tartışmaları da getirmiştir. Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın talepleridir.

Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürebilir olmadığına inanıyoruz.

Geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermeden ülke ekonomisi üzerine kaldıramayacak yükler bindireceği için uzun yıllar böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık.

EYT’lilerin Maaşlar Kaç Para?

Buna dair bir açıklama yapılmadı. Ne kadar çok prim öderseniz o kadar çok emekli maaşı alırsınız. Hatta 2 bin evveli sigorta primi yatırıldığı amacıyla aylık bağlama oranları yüksek ve bununla birlikte de emekli maaşı alacaklar. Şu anda vatandaşlarımız sigorta sistemleri üzerinden emekli olursam ne kadar maaş alırım aratarak alakalı program üzerinden ne kadar maaş alacaklarına bakabilirler.

Milyonlarca EYT’li Bekliyordu

Aşağı yukarı 4 milyon vatandaşın kapsamına giren EYT düzenlemesinde kapsam genişledi. Yeni başvurular ve verilerin toplanarak elektronik ortama taşınması ardından EYT yasasının 5,7 milyon vatandaşı içine alacağı belirtildi. EYT’de yaş koşulu kaldırıldığında bugün itibarıyla prim ve sigortalılık zamanını tamamlamış 1,9 milyon vatandaş bulunuyor.

Daha açık ifade ile şayet EYT düzenlemesi içinde yaş sınırı gelmezse yasa çıktığı ilk anda emeklilik hakkı elde edecek vatandaş adedi 2 milyon seviyesinde olacak. Bu bireylerin 746 bini SSK’lı, 480 bini Bağ-Kur’lu, 400 bini memur ve 274 bini işsiz halde bulunuyor.

EYT İçin Başvurular Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden müracaat yapılabilir. Aylık bağlama sistemi bakımından normal emeklilerden bir farkı bulunmuyor. Dijital sistemi kullanmayanlar da form doldurarak evine yakın SGK müdürlüğüne teslim edebilir ya da postalayabilir. Başvuru tarihi emekli aylığını etkilemiyor.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP