İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı, Nasıl Alınır? Kimler İş kazası Sigorta Kapsamında Yer Alır?
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı, Nasıl Alınır? Kimler İş kazası Sigorta Kapsamında Yer Alır?

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı, Nasıl Alınır? Kimler İş kazası Sigorta Kapsamında Yer Alır?

ABONE OL
12 Ocak 2023 22:03
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı, Nasıl Alınır? Kimler İş kazası Sigorta Kapsamında Yer Alır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İş kazasına dair merak edilen bazı konular olabiliyor. İş kazası ve meslek hastalığı maaşı nasıl alınır? önemli soruların başındadır. İş kazası , bireylerin çalışma hayatının 5510 sayılı kanun maddesinde meydana gelen durumların söz konusu olmasında sigortalı çalışanın ruhen veya bedenen güvence altına alınmasını sağlamaktadır. İş yerinde meydana gelebilecek kazaların ve mesleğin getirmiş olduğu ilerleyen dönemlerde çalışanlara vermiş olduğu zararlar gibi durumlarda çalışanların iş gücü maalesef pasif hale gelmektedir. Böylelikle çalışanlara iş kazalarına özel işgörmezlik maaşı bağlanmaktadır. İş görmezlik maaşını alabilmek için çalışanların başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Peki İş kazası ve meslek hastalığı maaşı, nasıl alınır? Öncelikle İş yerinde olası bir kazaya maruz kalan çalışanların veya meslek hastalıklarının bu durumu belgeleyen bir rapor sunmaları gerekmektedir. Bu raporu sağlık kuruluşlarından alabilmeleri mümkündür. Ayrıca iş kazası durumuna maruz kalan kişilerin bu durumun incelemesi adına bilirkişiye de başvurabilirler. İş kazasının olduğunu şirket sahibi kabul etmemesi durumunda da kanun yolunu kullanabilmelerine imkan vardır.

İş kazasının yaşanması durumunda kolluk kuvvetlerine derhal başvuruda bulunulmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumuna ise en az üç işgünü içerisinde işverenin bu durumu yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. İş kazası durumu yaşayan çalışanların Sgk’ya ‘ İş kazası ve meslek hastalığı bildirisi’ yapmaları gerekmektedir. Bu bildiri doğrudan veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne posta yoluyla yapılabilmektedir. Sunulan bildirimin yeterli görülmesi halinde İş kazası ve meslek hastalığı maaşını her ay düzenli olarak ibanınıza tanımlanması mümkündür.

Olayın İş Kazası Sayılması İçin Gereken Unsurlar Nelerdir?

İş yerinde meydana gelen bir olayın, İş kazası olarak sayılabilmesi için bazı unsurlar vardır. Bunlar iş kazası geçiren çalışanların,

• Sigorta kapsamında olması

• İş yerinde mutlaka bir olay yaşamış olması

• Maruz kalınan olay sonrası ruhen veya bedenen engelli duruma gelmesi

Gibi durumlar ile çalışanın etkilenmesi gerekmektedir. Bu gibi durumları muhakkak iş yerinde çalışıyorken maruz kalması aranan koşullardandır.

Kimler İş kazası Sigorta Kapsamında Yer Alır?

İş yerinde bir olay sonrası iş kazasına maruz kalmış çalışanların, sigortalı olması esası aranmaktadır. Sigorta kapsamında olan çalışanların kriterleri ise bazı hususlar ile belirlenmiştir. Bu kapsam altında olan iş görmezlerin İş kazası ve meslek hastalığı maaşı, nasıl alınır? Sorularını sıklıkla gündeme getirmektedir. Günlük yaşamda birçok çalışanın karşılaşabileceği tehlikeli iş kazalarına, sigorta güvence altına alınmaktadır. Bu güvence kapsamında yer alanlar ise,

• 4/A Hizmet akdi çalışanlar

• 4/B Bağımsız çalışanlar ile köy veya mahalle muhtarları

• Stajyerler

• Vazife malulleri veya harp malulleri aylığı bağlanmış olanlar

İş kazası ve meslek hastalığı maaşı, nasıl alınır? ile ilgili olarak yazımızda detaylı bir bilgiye verdik.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP