DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Zam Üstüne Zam Depremi! 2023 İnşaat Demiri İstanbul, Ankara, İzmir Fiyatları Kaç Para Oldu?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Zam Üstüne Zam Depremi! 2023 İnşaat Demiri İstanbul, Ankara, İzmir Fiyatları Kaç Para Oldu?

Zam Üstüne Zam Depremi! 2023 İnşaat Demiri İstanbul, Ankara, İzmir Fiyatları Kaç Para Oldu?

ABONE OL
19 Ocak 2023 18:41
Zam Üstüne Zam Depremi! 2023 İnşaat Demiri İstanbul, Ankara, İzmir Fiyatları Kaç Para Oldu?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Doların yükselişi pek çok sektörü olumsuz etkiledi bunların da başında da inşaat sektörü geliyor. İnşaat demirinin fiyatının hızlı şekilde yükselmesi nedeniyle müteahhitler inşaatlarını bitirmekte zorlanır hale geldiler. Üstelik üretim maliyetleri arttığından dolayı her gün ellerine daha az nakit geçiyor ve bununla bir sonraki projelerini finanse etmeleri zorlaşıyor. Yapılamayan evlerden dolayı konut ihtiyacının giderilmesi noktasında yavaşlama oluyor. Bu durumda ev fiyatlarının ve kiralarının yükselmesine neden oluyor. Kısacası üretim malzemelerinin fiyatlarının yükselmesi pek çok noktada vatandaşın mağduriyetiyle sonuçlanıyor. Bu nedenle müteahhitler konuyla ilgili devletin müdahalede bulunmasını dört gözle bekliyorlar. Bu konuda müdahale yapılmaması ev fiyatlarının da artışının sürmesi anlamına geliyor. Birçok kişi ev fiyatlarının düşmesini ve ev sahibi olmayı bekliyor.

Fiyatlar Artıyor

İnşaat sektörüne baktığımızda en çok kullanılan ve en önemli olan malzemelerden birinin inşaat demiri olduğu görülüyor. Bu malzemenin az kullanılması yapının bütünlüğünün ve dayanıklığının azalmasına neden oluyor. Bu nedenle inşaatlarda bolca demir kullanılıyor. Fakat günümüz inşaat demiri fiyatlarına baktığımızda 1 ton demirin fiyatının 700 doların üzerine çıktığını görüyoruz. Üstelik fiyatlar henüz yatay bir seyre geçmiş gibi de görünmüyor. Fiyatların dengelenmesi için dış kaynaklarla yeni sözleşmeler imzalanıyor. En sonra Peru ile 30.000 tonun üzerinde demir alınması için anlaşıldı. Fakat bu sözleşmede piyasada olumlu bir etki yaratmadı. Ekonominin inişli çıkışlı bir seyir takip etmesi insanların ev almak konusunda tereddüt yaşamasına sebep olmaktadır.

İllere Göre İnşaat Demiri Fiyatları

Nakliye ücretlerine göre de inşaat demirlerinin fiyatları farklılaşıyor. Ankara’ya baktığımızda 8mm kalındığında 1 ton demirin fiyatı 12.000 TL civarında İstanbul’da ise aynı kalınlıkta demirin fiyatı 12.200 TL’yi geçiyor. Gebze’de fiyatlar İstanbul’a yakınken Karabük’te 8 mm inşaat demirinin fiyatı 12.000 TL civarında. İzmir’de ise fiyatlar çok daha uygun diyebiliriz. 11.900 TL civarına inşaat demiri bulmak mümkün. Demir kalınlaştıkça ton başına istenen ücretler biraz daha düşüyor. 32 mm inşaat demirinin Ankara’da fiyatı 11.800 TL civarındayken İstanbul’da 12.000 TL civarında. İzmir’de ise 11.750 TL civarında fiyatlara alınabiliyor.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP