DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
25 Ocak EYT son dakika haberi: RESMEN ÇÖZÜME KAVUŞTU! EYT başvurusu başladı mı? İşte EYT maaş hesaplaması
  • Finans 365
  • Gündem
  • 25 Ocak EYT son dakika haberi: RESMEN ÇÖZÜME KAVUŞTU! EYT başvurusu başladı mı? İşte EYT maaş hesaplaması

25 Ocak EYT son dakika haberi: RESMEN ÇÖZÜME KAVUŞTU! EYT başvurusu başladı mı? İşte EYT maaş hesaplaması

ABONE OL
25 Ocak 2023 12:04
25 Ocak EYT son dakika haberi: RESMEN ÇÖZÜME KAVUŞTU! EYT başvurusu başladı mı? İşte EYT maaş hesaplaması
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca vatandaşın beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemede sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından teknik çalışması tamamlanan taslak kısa sürede yasalaşacak. Söz konusu taslak ile ilgili bürokratlar geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Başkanvekillerinin de olduğu milletvekillerine bir sunum yaparak bilgilendirmede bulundular. Burada milletvekillerine yasa tasarısı ile ilgili genel bilgiler verildi. Milletvekillerine daha kapsamlı bir sunum daha yapılarak onların da katkıları ve talepleri alınacak.  Taslak ardından TBMM’ye sunulacak ev Plan Bütçe Komisyonu’da yasalaşma sürecine girerek görüşmelere açılacak ve Genel Kurul’a gönderilecek. Bu aşamalarda milletvekilleri önergelerle tasarıya katkıda bulunacak. Peki taslaktaki detaylar neler? İşte taslakla ilgili soruların cevapları…

*Başvuru ne zaman ve nasıl olacak?

EYT’lilerin başvuru süreci resmi gazetede yasanın yayımlanmasıyla başlayacak. Burada online başvuru imkanları da bulunacak. İsteyen bizzat da başvuru yapabilecek. Yoğunlukların olmaması için tüm alt yapı hazırlıkları da tamamlanmış durumda.

*Maaş hesaplaması nasıl olacak?

Taslak maaş hesaplama sisteminde bir değişiklik getirmiyor. Tüm emeklilerin maaşları bu güne kadar nasıl hesaplanıyorsa EYT’lilerin de aynı şekilde hesaplanacak. Hesaplama sırasında TÜFE artışları ve refah payı zamları da dikkate alınacak. Emeklilik başvurusu olduğu dönem dikkate alınarak hesaplama yapılacak. EYT’lilere en düşük maaş olan 5.500 TL’nin altında aylık verilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak.

*Borçlanmalar EYT’li yapacak mı?

Taslak 5510 sayılı yasanın 41. Maddesi gereğince yapılan borçlanmalarla işe giriş tarihini öne çekenleri de kapsayacak şekilde düzenleme içerecek.

Böylece askerlik, staj sonrası doğum borçlanması gibi durumlarla işe giriş tarihini 8 Eylül 1999 öncesine çekenleri de kapsayacak.

*Süre sınırı olacak mı?

Taslakta bir başvuru süresi olmayacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için yaş şartı olmadan emeklilik bir kazanılmış hak olarak uygulanacak. Prim ev yıl şartlarını tamamlayanlar, tamamladıkları tarihte yine yaş şartı olmadan emekli olabilecek.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP