DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Bu karar bayram ettirdi! Ev hanımları emekli olabilecek! Ev hanımlarına emekli maaşı müjdesi!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Bu karar bayram ettirdi! Ev hanımları emekli olabilecek! Ev hanımlarına emekli maaşı müjdesi!

Bu karar bayram ettirdi! Ev hanımları emekli olabilecek! Ev hanımlarına emekli maaşı müjdesi!

ABONE OL
26 Ocak 2023 16:31
Bu karar bayram ettirdi! Ev hanımları emekli olabilecek! Ev hanımlarına emekli maaşı müjdesi!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Ev hanımlarına emekli maaşı müjdesi! Bu karar bayram ettirdi! Ev hanımları emekli olabilecek! Artık ev hanımları emeklilik planı yapabilirler çünkü ev hanımları da emekli olabilecekler! Bunun için ilk olarak BAĞ-KUR sistemi isteğe bağlı sigortalı fikrini değerlendirir. Ev hanımı emeklilik şartları kapsamında BAĞ-KUR kriterleri uygulanmaktadır. Yani ev hanımı çalışmadığı halde gönüllü sigortalılık yaptığında BAĞ-KUR kapsamında emekliliğe hak kazanıyor. Bu durumda 9.000 gün prim ödeme şartı vardır. Ayrıca bir maksimum yaş vardır. Ev hanımlarının 5.400 gün SGK primi ödeyebilmeleri için 61 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Böylece emekli ev hanımları olabilirler.

Prim Ödemeyle Emekli Olma

Kendi isteğiyle sigortalı olan ev hanımlarının sigortalılık süresi, başvurularının SGK’ya tescil edilmesiyle başlar. Ev hanımı olmak isteyen kadınların ne kadar sigorta primi ödeyeceği de merak edilen bir soru. Ev hanımlarının yaptığı ev hanımı SGK prim ödemesi için alt ve üst limit belirlenmiştir. Ev hanımlarının asgari brüt kazancının %32’si oranında SGK primi ödemesi zorunludur. Brüt asgari ücretin %32’sinin 6,5 ile çarpılması suretiyle ödenmesi gereken SGK primi tavan tutarı belirlenir. Yaşlılık, malullük ve vefat sigortası primleri ödenen toplam tutarın %20’sini oluşturmaktadır.

Evden Çalışarak Emekli Olma

Gelelim ev hanımı nasıl emekli olur sorusuna. Bir başka yanıt olarak ev kadınlarının el işleri yapması da bir diğer stratejidir. Yetenek ve becerilerine uygun olarak evde el sanatları yapan ev kadınları da emekliliğe hak kazanır. Ev üretiminin zanaatlarından geçimini sağlayan ev kadınlarını kapsadığı anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, evde üretim yapan ve el işi yapan kadınlar ev hanımı sigortası kapsamına alınabilir. Esnaf bu şekilde vergi muafiyetinden kazançlı çıkacak.

haber24.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP