DOLAR

32,5603

0.21%
EURO

34,9766

0%
ALTIN(gr)

2.448,71

0,53%
BİST 100

%
Beklenen deprem var mı? Fay hattı kırıldı mı? İstanbul’da deprem mi olacak?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Beklenen deprem var mı? Fay hattı kırıldı mı? İstanbul’da deprem mi olacak?

Beklenen deprem var mı? Fay hattı kırıldı mı? İstanbul’da deprem mi olacak?

ABONE OL
6 Şubat 2023 15:01
Beklenen deprem var mı? Fay hattı kırıldı mı? İstanbul’da deprem mi olacak?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş’ta 7.8 büyüklüğünde gerçekleşen deprem ardından “Acaba beklenilen İstanbul depremini harekete geçirir mi?” sorusuna Prof. Dr. Zeki Gündüz, “İkisi farklı fay hattı üstünde iller. Bu sebepten mümkün İstanbul depremini etkileyebileceği pek mümkün değil” dedi. Sabaha karşı saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde deprem ortaya geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde oluşan deprem çoğu şehirde de hissedildi ve 10 ilde birden fazla bina yıkıldı. Yaşanan büyük deprem ardından değerlendirmelerde tespit edilen İstanbul Aydın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Gündüz hasar görmüş binalar hakkında de ikazlarda bulundu. Prof. Dr. Zeki Gündüz ilaveten beklenilen İstanbul depremi hakkında da, “Doğu Anadolu Fay Hattı üstünde oluşan bir depremin İstanbul’u etkilemesi pek mümkün değil” şeklinde konuştu.

Fay hattı kırıldı mı? İstanbul’da deprem mi olacak?

“Bu yüzyıllardır beklenen bir depremdir. Ama bu deprem şu ün olacak bu gün olacak bir düşüncemiz söz konusu değil. Bu bölgede Osmaniye üçgeninde, çatağında böyle bir depremi bekliyorduk. “Deprem çok büyük oldu. 7,4 büyüklüğünde. Yıkım gücü 11’dir. Yaklaşık 130 tane atom bombası gücünde bir enerji boşaltmıştır. 42 saniye sürmüştür. Bunun arkasından irkitilmiş depremler olacaktır.”

“200 kilometre yarı çaplı alanda özellikle. Artçı depremlerde en az 2- 3 yıl sürecektir bu bölgede. Marmara da bir deprem yapması mümkün değildir.”

‘Herkes merak ediyor çünkü 5 kişiden biri İstanbul’da yaşıyor. Bu deprem, İstanbul’da bir depremi tetiklemez. Marmara gergin değil. Marmara’nın deprem için 6 milyar gigatonluk bir güce ihtiyacı var. Bu güç Marmara’da toplanmış değil. O nedenle 24 yıldır benim dışımdaki arkadaşlar her an deprem olabilir demesine rağmen bu deprem olmadı çünkü gergin değil Marmara… Depremciklerin gergin olması o bölgenin gergin olduğunu göstermez. Depremcikler, o bölgedeki gerginliğin birikmekte olduğunu gösterir. ‘Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Ercan, Kahramanmaraş’taki bu yıkıcı depremin büyük İstanbul depremine etkisi olup olmayacağını yorumladı.

Az Önce Deprem Mi Oldu, Nerede, Kaç Şiddetinde?

AFAD son depremler ve Kandilli son depremler listesine göre deprem mi oldu, deprem kaç şiddetinde oldu sorularına cevap bulabilirsiniz. Aşağıdaki son dakika deprem listesi aracılığıyla son depremler ve deprem şiddeti hakkında bilgi alabilirsiniz.

KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Kandilli-Afad Türkiye Son Dakika Depremler Listesi!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı son dakika deprem haberlerİ ile vatandaşlara güncel deprem bilgisini vermeye devam ediyor. İşte AFAD son depremler listesi!

AFAD SON DEPREMLER LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ!

TÜRKİYE DEPREM KUŞAKLARI

a) Kuzey Anadolu Deprem Kuşağı

Van Gölü’nün kuzeyinden itibaren Erzincan, Tokat, Amasya, Gerede, Bolu, Adapazarı, İzmit Körfezi ve Marmara Denizi’nden, Saros Körfezi’ne kadar uzanır. Bu kuşağa Kuzey Anadolu Fay Hattı da denir. Ülkemizde depremlerin en çok görüldüğü kuşak burasıdır. İzmit, Adapazarı, Düzce, Bolu, Çankırı, Niksar, Erbaa, Erzincan, Erzurum, Pasinler bu kuşak üzerinde yer alır.

b) Güneydoğu Anadolu Deprem Kuşağı

Van Gölü çevresinden başlayarak Güneydoğu Torosları takip eder ve iskenderun Körfezi’ne kadar uzanır. Muş, Varto, Elazığ, Malatya, Elbistan, Kahramanmaraş, Adana, İskenderun bu kuşak üzerinde yer alır.

c) Batı Anadolu Deprem Kuşağı

Ege Bölgesi’nde yer alan çöküntü alanlarını kaplayan bu kuşak, Bakırçay, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları ile Burdur, Uşak, Kütahya civarını içine alır.

Deprem Riski Az Olan Bölgeler

Bu üç fay kuşağının dışında kalan Tuz Gölü ve Konya çevresi, Antalya – Mersin arası, Ergene Havzası, Ş.Urfa ve Mardin çevresi deprem tehlikelerinin az olduğu yerlerdir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP