DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
İntibak yasası ile emeklilere müjde! SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine maaş iyileştirmesi! İşte intibak yasasında son durum…
  • Finans 365
  • Gündem
  • İntibak yasası ile emeklilere müjde! SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine maaş iyileştirmesi! İşte intibak yasasında son durum…

İntibak yasası ile emeklilere müjde! SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine maaş iyileştirmesi! İşte intibak yasasında son durum…

ABONE OL
13 Şubat 2023 20:48
İntibak yasası ile emeklilere müjde! SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine maaş iyileştirmesi! İşte intibak yasasında son durum…
1

BEĞENDİM

ABONE OL

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine maaş iyileştirmesi! İntibak yasası ile emeklilere müjde! İşte intibak yasasında son durum… Aynı prim günü ve yılla emekli olmalarına karşın diğerlerine göre düşük maaş alan emeklilere yönelik çıkarılacak intibak yasasıyla SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarında binlerce TL’ye varan iyileştirme gelebilir. Peki intibak nedir? İntibak zammı maaşlara kaç lira yansır? Tüm şartları aynı olmasına karşın düşük maaş alan emeklilerin yaşadığı adaletsizlik, işlemiş dönemlerde çıkarılan intibak yasalarıyla düzeltilmişti. Asgari ücret ve emekli maaşlarına gelen zamdan ve EYT ile emeklilik yaşına dair adaletsizliğin giderilmesinin sonrasında gözler intibak yasasına çevrildi.

Emeklilikte Prim Günü Eşitlenecek Mi?

İntibak düzenlemesi, emekli olacaklara bağlanacak aylıkların başka emeklilerden geri kalması durumunda maaş iyileştirmesi suretiyle yapılıyor. Aynı hizmet senesi ve prim gününe sahip olmalarına karşın birtakım senelerde emekli olan bireylerin maaşlarının düşük kalması durumunda yaşama geçirilen intibak düzenlemesi mühim bir adaletsizliği gideriyor.

Örneğin 2000 senesi evvel emekli olanlarla, aynı prim günüyle emekli olan 2000 ardından emeklileri arasında maaş farkı bulunurken, 2000 ardından emekli olanlar çok daha düşük maaş alıyor. İntibak düzenlemesi ile SSK ve BAĞ-KUR arasında emekli olurken istenen 7000 – 9000 gün prim farkının eşitlenmesi ve maaşların aynı seviyeye çekilmesi amaçlanıyor.

İntibak Yasası

Aradan geride bıraktığımız yıllardan sonra şu an ise hal tersine döndü ve 2000 ardından emekli olanların maaşları geride kalırken, daha evvelce emekli olanlarla aradaki makas giderek açıldı. Çalışan kesimin problemlerine yönelik adımlar atan hükümet, bu alandaki problemleri birer birer çözmeyi hedefliyor. Bu çerçevede intibak yasasının da en kısa sürede çıkarılacağı öngörülüyor. İntibak yasası çıkması halinde yapılacak ek ödeme ve zamla eş güdümlü binlerce TL’ye kadar iyileştirme uygulanacağı gündemde. Bu hususta çalışmalar yürütüldüğü gelen haberler arasında.

Öte yandan, çalışan kesimin emeklilik konusu ile ilgili giderilmesini istediği bir diğer fark ise emekli olurken istenen prim günleriyle ilgili. Çünkü SSK’ya bağlı çalışanlar 7.000 prim günü ile emekli olurken, BAĞ-KUR’a bağlı sigortalılarda 9.000 gün koşulu aranıyor. İntibak düzenlemesi ile prim günlerinin de eşitlenmesi talep ediliyor.

2000 Senesi Maaşları Konuşuluyor

SGK bağlamında gerçekleştirileceği iddia edilen intibak yasasının merkezinde 2000 senesi evvel emekli olanların aynı prim gün sayılarıyla ve aynı prim kazancı ile 2000 ve ardından emekli olan SSK ve Bağ-Kurullardan daha çok maaş alması yer alıyor. Dolayısıyla bu yasa aradaki farkı gidermek amacıyla yapılacak.

Geçen yasa nedeniyle 200 senesinden evvelce emekli olanlardan daha az maaş alan 2000 ardından emeklilerin maaşlarının intibak yasası ile eşitlenmesi bekleniyor. Bu tedavi ile alakalı hale sıcak bakıldığı gelen bulgular arasında.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Figen Ertekin

    Geldi mi, gelecek mi, düşünülüyor mu? Bu nasıl bir haber? Anlamadım açıklar mısınız?


HIZLI YORUM YAP