DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Eşten izinsiz ya da habersiz ev satılabilir mi? Hisseli tapuda habersiz satış iptal olur mu?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Eşten izinsiz ya da habersiz ev satılabilir mi? Hisseli tapuda habersiz satış iptal olur mu?

Eşten izinsiz ya da habersiz ev satılabilir mi? Hisseli tapuda habersiz satış iptal olur mu?

ABONE OL
27 Şubat 2023 20:58
Eşten izinsiz ya da habersiz ev satılabilir mi? Hisseli tapuda habersiz satış iptal olur mu?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisseli tapu, Türkiye’de mülkiyet haklarının paylaşımı için kullanılan bir tapu türüdür. Farklı kişilerin bir taşınmaz mal üzerinde belirli oranlarda mülkiyet haklarına sahip olmalarına izin verir. Ancak hisseli tapu, diğer tapu türlerinden farklıdır ve üzerindeki işlemler de buna göre değişiklik gösterir. Peki, hisseli tapuya dair merak edilenler nelerdir? Öncelikle, hisseli tapuda bir kişinin evi, eşinin rızası olmadan satması mümkün değildir. Tapu dairesi tarafından “aile konutu” olarak tescillenen evler, eş rızası olmaksızın satılamaz. Konutunda güvenle oturmak isteyenler, tüm eşlerin, tapu müdürlüğüne giderek, yaşadıkları konutu aile konutu olarak tescil ettirmeleri yeterli olacaktır.

Bir mirasçı, diğer bir veya birkaç mirasçıya ya da tüm mirasçılara payını istediği oranlarda devir işlemi yapabilir. Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Ancak Medeni Kanun’un 677. maddesine göre, miras payının noterde düzenlenmesi de mümkündür. Miras payının devrine dair bedelli de satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış suretiyle devir sayılır. Ölünceye kadar bakma karşılığı da miras payının başka bir mirasçıya devredilebilir.

Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini iptal edemez, aile konutunu devredemez ya da aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Bu durum, Türk Medeni Kanunu’nun 194/1. Maddesi tarafından açık bir şekilde belirtilmektedir.

Türk hukukunda da paylı mülkiyet hissesinin haczedilebileceği Türk Medeni Kanunu’nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açık bir şekilde belirtilmiştir. Ancak söz konusu maddede paylı mülkiyet hissesinin taşınır, taşınmaz ya da bir alacak üzerinde olması arasında bir fark olup olmadığı hususu belirtilmemiştir.

Hisseli taşınmaz mallarda hissedarlardan biri hissesini satmak isterse, öncelikle ortaklardan birine satmak için tapudan bir ihtarname çekmesi gerekmektedir. Diğer ortak satın almak istemezse, bunu yazılı olarak bildirmesi gerekiyor.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP