DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur? Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur? Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur?

Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur? Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur?

ABONE OL
27 Şubat 2023 21:05
Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur? Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisseli taşınmazlarda, birden fazla kişinin ortak olarak sahip olduğu taşınmazlarda zaman zaman sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların çözüme kavuşturulması için hisse sahiplerinin hakları ve yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bu nedenle, hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur ve hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur sorularının yanıtlarına dair bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Satış için tapuda hazır bulunmak ve tüm hisse sahiplerinin ortak karar vermesi gerekmektedir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir. Hisseli arsaların elbirliği ile sahip olan hissedarları arasında anlaşmazlık oluşabilir. Böyle bir durumda, her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava açabilir.

Hisseli tapuda hisse fazla olması durumunda ise Medeni Kanun 697. Maddesi gereği, paydaşlıktan çıkarma işlemi uygulanabilir. Bu işlem, pay üzerinde kurulmuş olan intifa ve diğer ayni hak sahiplerine de uygulanabilir. Paydaşlardan birisinin kendi payı üzerinde üçüncü bir kişiye sağladığı intifa, kat irtifakı gibi ayni bir hak bulunması halinde, hak sahibi üçüncü kişinin bu hakkı kullanımı mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

Paydaşlıktan çıkarma davasının açılması ve nedenlerin haklı bulunması halinde mahkemece yapılması gereken işlemler kanunda açıklanmıştır. Hisseli taşınmazda, paydaşın payının ayrılması olanağı bulunmuyorsa üç seçenek yer alır: diğer hissedarlardan birisinin payı devralması, payı devralmak isteyen paydaş bulunmaması halinde mahkemece verilen süre içinde davalının payını üçüncü kişiye devretmesi ve verilen süre içerisinde devredilmeyen payın açık artırma ile satışı.

Bir mirasçı, diğer bir ya da birkaç mirasçıya veya tüm mirasçılara payını istediği oranlarda devredebilir. Miras payının devri için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP