DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
7.8’lik İstanbul depreminde neler olacak? Hangi ilçe kaç şiddetinde sarsılacak? İşte 9 şiddetinin hissedileceği ilçeler
  • Finans 365
  • Gündem
  • 7.8’lik İstanbul depreminde neler olacak? Hangi ilçe kaç şiddetinde sarsılacak? İşte 9 şiddetinin hissedileceği ilçeler

7.8’lik İstanbul depreminde neler olacak? Hangi ilçe kaç şiddetinde sarsılacak? İşte 9 şiddetinin hissedileceği ilçeler

ABONE OL
2 Mart 2023 22:30
7.8’lik İstanbul depreminde neler olacak? Hangi ilçe kaç şiddetinde sarsılacak? İşte 9 şiddetinin hissedileceği ilçeler
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul’da beklenen deprem hakkında son açıklamalarıyla gündeme oturdu. Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından deprem riski yeniden gündeme geldi. İstanbul’da beklenen deprem senaryoları pek çok kez açıklandı. “Marmara’da tüm fayları kıran bir deprem olsa, nereler hangi şiddette sarsılır?” sorusu da sık sık araştırılıyor.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul’da olası bir depremde en çok sarsılacak yerler hakkında açıklamalarda bulundu. Doğrultu atımlı bir fay kırıldığında fayın uç kısımlarında daha büyük bir şiddet oluştuğunu belirten Tüysüz, Yalova ve Şarköy civarının en çok sarsılacak yerler olduğunu vurguladı. Ayrıca, denize bakan bölümlerin en çok sarsılacağını da belirtti.

İstanbul’un ya da Marmara’nın denize bakan kesimlerindeki sahil şeridinde, Tuzla’dan Çekmece’ye kadar olan bölgede en yüksek sarsıntının kaydedileceğine dikkat çeken Tüysüz, bu durumun oradaki tüm binaların yıkılacağı anlamına gelmediğini söyledi. İyi bir bina buna karşı koyabilir. İstanbul’un yapı stoğunda 1 milyon 160 bin bina olduğunun altını çizen Tüysüz, bunun 5-6 yüz bininin depreme çok dayanıklı olmadığını ifade etti.

7.6 büyüklüğünde bir depremde zemindeki sarsıntının 10 şiddetinde hissedileceğinin altını çizen Tüysüz, kötü bir zemin olduğunda deprem dalgalarının büyüdüğünü vurguladı. Asya ve Avrupa yakasında sahile yakın ve birinci köprünün güneyinin en çok sarsılacak bölge olduğunu belirten Tüysüz, Hatay ya da Kahramanmaraş’ta zemin sıvılaşması olaylarını çok yaygın gördüklerini ifade etti.

İstanbul’da yanal fayların tsunami oluşturmayacağını vurgulayan Tüysüz, tsunami oluşumunun İstanbul Kocaeli yarımadasından gelen derelerin getirdiği çamurlarla dolu olan bir alanda meydana gelebileceğini söyledi. Ayrıca, sahilde yaşayan kesimin de tsunami için dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP