DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Kira geliri 9 bin 500 lirayı aşanlar şimdi baksın! Peş peşe açıklandı! Bu tarihe kadar yapmayan bin pişman olur!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Kira geliri 9 bin 500 lirayı aşanlar şimdi baksın! Peş peşe açıklandı! Bu tarihe kadar yapmayan bin pişman olur!

Kira geliri 9 bin 500 lirayı aşanlar şimdi baksın! Peş peşe açıklandı! Bu tarihe kadar yapmayan bin pişman olur!

ABONE OL
9 Mart 2023 11:52
Kira geliri 9 bin 500 lirayı aşanlar şimdi baksın! Peş peşe açıklandı! Bu tarihe kadar yapmayan bin pişman olur!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Peş peşe açıklandı! Bu tarihe kadar yapmayan bin pişman olur! Kira geliri 9 bin 500 lirayı aşanlar şimdi baksın! Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesi kapsamında, mal ve hakların kiraya verilmesi sonucunda elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak tanımlanır ve belirli şartlar altında gelir vergisi ile beyana tabi tutulur. Konut sahiplerinin konut kira geliri elde eden gerçek kişilerin vergilendirilmesi, beyanname verme sınırı, istisna tutarı, istisnadan faydalanamayacak olanlar ve hazır beyan sistemi gibi konulara ilişkin araştırmaları sık sık yapılmaktadır.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, konut kira beyanını kaleme alarak bu konuda merak edilenleri aydınlatmıştır. Yıldırım, bir takvim yılı içinde elde edilen konut kira geliri hasılatının 2022 yılı için 9 bin 500 lirasının gelir vergisinden istisna olduğunu belirtmiştir. Ancak, iş yeri kira gelirleri için istisna tutarı geçerli değildir. İstisna tutarının altında kira geliri elde eden kişilerin beyanname vermesi gerekmemektedir. Ancak, kira gelirini beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler de istisnadan yararlanamayacaklardır.

Bir mükellefin birden çok konuttan kira geliri elde etmesi durumunda, istisna tutarı kira gelirleri toplamına bir kez uygulanır. Ayrıca, bir konuta birden çok kişinin ortak olması durumunda, bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, her bir ortak için 9 bin 500 liralık istisna ayrı ayrı uygulanır.

Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar da konut istisnasından faydalanamazlar. 2022 yılı içinde 9 bin 500 liradan fazla mesken kira gelirinin yanında, ayrı ayrı veya birlikte elde edilen ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların gayri safi tutarları toplamı 250 bin lirayı aşanların konut istisnasından faydalanamayacaklarına dikkat çekmek gerekir.

Mahmut Bülent Yıldırım, konut ve iş yeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi durumunda, istisnanın sadece konut kira geliri için geçerli olduğunu tekrar hatırlatmıştır.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP