DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Ramazan öncesi olacak iş değil! Et fiyatlarına kallavi zam! Son bir aydaki fiyatı okkalı arttı!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Ramazan öncesi olacak iş değil! Et fiyatlarına kallavi zam! Son bir aydaki fiyatı okkalı arttı!

Ramazan öncesi olacak iş değil! Et fiyatlarına kallavi zam! Son bir aydaki fiyatı okkalı arttı!

ABONE OL
10 Mart 2023 22:55
Ramazan öncesi olacak iş değil! Et fiyatlarına kallavi zam! Son bir aydaki fiyatı okkalı arttı!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Son bir aydaki fiyatı okkalı arttı! Ramazan öncesi olacak iş değil! Et fiyatlarına kallavi zam! Son zamanlarda meydana gelen deprem felaketinin ardından Türkiye’nin hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar, et fiyatlarında önemli bir artışa sebep oldu. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, “maliyet artışı” nedeniyle zamlar devreye girince, et fiyatları son bir ayda yüzde 30 oranında arttı.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre, dana karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 TL’yi görürken, ortalama fiyat 175 TL oldu. Ayrıca kasaplarda kıyma fiyatı da 300 TL’ye yaklaştı. Bu yükselişin sebebi, bazı şehirlerde görülen şap hastalığına bağlı olarak hayvan pazarlarının kapatılması olarak gösteriliyor. Ancak hastalığın henüz fiyatlara yansıyacak boyutta bir problem yaratmadığı ifade ediliyor.

Bu durum karşısında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı önlemler arasında et ithalatının yapılması da yer alıyor. Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edileceği belirtiliyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan, ülke genelini kapsayan bir karantina olması halinde fiyatların daha da artacağı uyarısında bulundu. Ancak şimdilik böyle bir durumun olmadığını kaydeden Yücesan, bölgesel olarak önlemlerin alındığını bildirdi.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ise etteki fiyat artışının bazı illerde görülen şap hastalığından değil, Ramazan ayının yaklaşmasından kaynaklandığını vurguladı. Yardımcı, şap hastalığının normalde de var olan ve önlemi alınabilen bir hastalık olduğunu ifade ederek, hastalığın aşısı olduğunu ve artık ciddi bir hastalık olmadığını belirtti. Fiyatlardaki yükselişin hastalıkla ilgili olmadığının altını çizen Yardımcı’ya göre, et fiyatlarına 2022 yılında Ramazan ayında zam yapılmamıştı. Ancak 2023 yılında artan girdi maliyetleri yüzünden artışlar kaçınılmaz hale gelmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP