DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Bunu yapmayan hakkını kaybedecek! Sadece 51 gün kaldı! Tapu sahipleri dikkat…
  • Finans 365
  • Gündem
  • Bunu yapmayan hakkını kaybedecek! Sadece 51 gün kaldı! Tapu sahipleri dikkat…

Bunu yapmayan hakkını kaybedecek! Sadece 51 gün kaldı! Tapu sahipleri dikkat…

ABONE OL
14 Mart 2023 11:10
Bunu yapmayan hakkını kaybedecek! Sadece 51 gün kaldı! Tapu sahipleri dikkat…
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Deprem felaketleri, ülkemizde sıkça yaşanmakta olan doğal afetlerdir. Yaşanan depremler sonucunda, insanların hayatını kaybetmesi, evlerinin yıkılması ve birçok insanın mağdur olması sıkça yaşanıyor. Bu durumda mağduriyetin azaltılması için birçok önlem alınmaktadır. Bu önlemlerden biri, tapu sahiplerine yapılan uyarıdır. Hisseli tapu sahiplerine yapılan uyarıda, tapuda ön alım hakkı için yapılan açıklamada 52 gün süre olan başvuru süresinin altı çizilirken, yasal süre içerisinde başvuru yapmayan kişilerin haklarını kaybedeceğini belirtiliyor.

Tapu ve Tapu Türleri

Tapu, kişinin taşınmaz mallar üzerindeki hak ve yetkilerinin kayıt altına alındığı belgeye verilen isimdir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait ülkemizde tapu ile ilgili tüm kayıtları tutma ve işlemleri gerçekleştirme yetkisi bulunuyor. Tapu, tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabiliyor. Taşınmaz mallar üzerindeki tüm tasarruf yetkisinin tek bir kişiye ait olduğunu gösteren tapular müstakil tapu olarak adlandırılıyor. Tasarruf yetkisinin birden fazla kişiye ait olduğunu gösteren tapulara ise hisseli tapu adı verilir.

Hisseli Tapularda Ön Alım Hakkı

Hisseli tapuda şufa hakkı bulunmakta olup böylelikle hisse sahiplerine ön alım hakkı tanınır. Bu hak sayesinde hisseli tapuya sahip olan biri bu hakkı satmak istediği takdirde diğer hissedarların bu payı öncelikli olarak satın alma hakkı bulunuyor. Ancak hisseli tapularda alım için uygulanan süre sınırı bulunmaktadır. Hissedarın diğer hissedarlara haber vermeden yaptığı satış için itiraz hakkı bulunmakta olup tapunun devrinin dahi iptal edilmesi mümkün.

Alım Hakkı Süresi ve Yasal Süre

Hisseli tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir diğer husus, ön alım hakkı süresidir. Süre içinde açılmayan davada ön alım hakkı ortadan kalkar.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP