Dul ve yetim aylığı kimlere bağlanır? Yetim ve dul maaşı aynı anda alınır mı?

Dul ve yetim aylığı kimlere bağlanır? Yetim ve dul maaşı aynı anda alınır mı?

ABONE OL
31 Mart 2023 21:39
Dul ve yetim aylığı kimlere bağlanır? Yetim ve dul maaşı aynı anda alınır mı?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde birçok vatandaş, yaşadıkları zor durumlarda devletin sağladığı sosyal yardımlara başvurmaktadır. Bunlardan biri de dul ve yetim maaşlarıdır. Ancak, bu maaşların ne kadar bağlandığı ve aynı anda kaç tane alınabileceği konularında bazı sorular vardır. Bu yazıda, dul ve yetim maaşlarına ilişkin merak edilen soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağız.

Dul ve Yetim Maaşı Yüzde Kaç Bağlanır?

Dul bir eşe yüzde 50, aylık almakta olan ama çocuğu bulunmayan eşe yüzde 75 oranında aylık bağlanmaktadır. Çocuklara bağlanacak ölüm aylığının oranı ise her bir çocuk için yüzde 25 olduğu bildirilmiştir.

Yetim ve Dul Maaşı Aynı Anda Alınır Mı?

Eşinin vefatından sonra dul aylığı almakta olan ve kendi emekli maaşı olan hanımlar, babalarının ölümünden hemen sonra yetim maaşı da alabilirler. Bu halde kişinin alabileceği maaş sayısı üçe çıkmaktadır. Buradaki önemli olan husus ise, kişinin alacağı maaşların farklı sigorta sistemlerine bağlı olması gerekmektedir.

Kaç Tane Maaş Alınabilir?

Bir vatandaş, farklı sosyal güvenlik kurumlarından kaynaklanan maaşlar dışında, en fazla iki adet maaş alabilir. Örneğin, dul bir kadın, hem kendi emekli maaşını hem de eşinin vefatı nedeniyle aldığı dul maaşını alabilir.

Kimlere Bağlanır?

Dul maaşı, ölen sigortalının eşine bağlanır. Dul maaşı almak için, ölen kişiyle evli olmak gereklidir. Yetim maaşı ise, ölen sigortalının çocuklarına bağlanır. Bu maaş türleri kadın ya da erkek gözetilmeden hak sahiplerine verilir.

Dul ve Yetim Maaşı Yüzde Kaç Bağlanır?

Dul bir eşe yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, çocuğu bulunmayan bir eşe yüzde 75 oranında aylık bağlanır. Çocuklara bağlanacak ölüm aylığının oranı ise her bir çocuk için yüzde 25’tir.

Aynı Anda Kaç Maaş Alınabilir?

Eşinin vefatından sonra dul maaşı almakta olan ve kendi emekli maaşı olan hanımlar, babalarının ölümünden hemen sonra yetim maaşı da alabilirler. Bu durumda kişinin alabileceği maaş sayısı üçe çıkmaktadır. Buradaki önemli olan husus ise, kişinin alacağı maaşların farklı sigorta sistemlerine bağlı olması gerekmektedir.

Erkek ve Kız Çocuklarına Verilen Yetim Maaşı

Erkek çocuklar, eğitim görmedikleri zaman 18 yaşına kadar, orta öğretim gördüklerinde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri zaman da 25 yaşına kadar aylık alabilirler. 25 yaşından sonra erkek çocuklar yetim maaşı alamaz. Kız çocuklarına ise durum evli olmadıkları ve sigortalı olarak çalışmadıkları zamanda yaş sınırlaması yapılmadan maaş verilir.

Dul ve Yetim Maaşı Nedir?

Dul ve yetim maaşları, ölen vatandaşların geride kalan eş ve çocuklarının hayatlarını devam ettirebilmeleri için oluşturulmuş bir fonla sağlanan aylık maaşlardır. Bu maaş türleri, ölüm aylığı olarak da adlandırılır.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP