Asgari İşçilikte Müfettiş İncelemesi Nasıl Yapılır? Asgari İşçilik Uygulaması Nedir?

Asgari İşçilikte Müfettiş İncelemesi Nasıl Yapılır? Asgari İşçilik Uygulaması Nedir?

ABONE OL
24 Aralık 2022 19:42
Asgari İşçilikte Müfettiş İncelemesi Nasıl Yapılır? Asgari İşçilik Uygulaması Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenen ve müfettişlerin aracılığı ile yapılan asgari işçilikte incelemeler yapılarak değerlendirmeler yapılmaktadır. Asgari işçilikte müfettiş incelemesi nasıl yapılır? Özellikle özel olan bina inşaatlarında ve ihale alanlarında gerekli olan asgari işçilik uygulaması son derece önemli bir yere sahip olmaktadır. Ancak yapılan incelemeler için genel olarak bu uygulama gerçek çalışan sayısından daha fazla çalışan kişi olarak gösterilmektedir.

Asgari İşçilik Uygulaması Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kayıt dışı istihdam ile mücadeleye başvurduğu yöntemlerden biri de asgari işçilik uygulaması olmaktadır. İşverenler tarafından bina yapımlarında yapı kullanım isin belgeleri olan iskan ruhsatlarını ve ihale konusu işlerinde teminat almaları adına SGK tarafından bu uygulama yapılmaktadır. Bu yöntemde işve iş yerlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gereken asgari çalışma gün sayısı ya da prime dayalı gerçek kazanç tespiti yapılmaktadır.

Şayet yapılan hesaplama sonrasında işverenin o işle alakalı olarak kuruma eksik işçilik bildirilmiş olduğunun ortaya çıkması halinde işverenin eksik işçiliğe ait primi ödemesi gerekmektedir. Ancak böylece Sosyal Güvenlik Kurumu ilişiksizlik belgesi alınması mümkün olacaktır.

Asgari Müfettiş İncelemesi Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplama sonucunda eksik işçi bildirmesi ortaya çıktığında ve kendisine eksik işçiliğe ait olan prim borcu çıkarılan iş verenlerin borca itiraz etmesi ya da işe ait olan malzemeli veya salt işçilik faturaları olduğunun belirtilmesi durumunda SGK müdürlüğü dosyayı müfettiş incelemesi adına alakalı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığına göndermektedir. Müfettiş tarafından yapılan inceleme sonucu düzenlenen rapora göre işlem yapmaktadır.

Yapılacak iş tanımı ile alakalı olarak özel durumlar var ise müdürlük asgari işçilik hesaplamasını yaparak bildiren işçinin yeterliliğini tespit edemiyorsa bu durum karşısında i verenin rızası olmadan dosya müfettiş incelemesine verilmektedir. Bunun yanı sıra dosyanın müfettiş tarafından incelenmesine verilip verilmeyeceği iş verenin talebine bağlı olarak iş verende müfettiş talep etmeden önce iyi düşünmesi gerekir. Asgari işçilikte müfettiş incelemesi nasıl yapılır? Asgari işçilik tespit komisyonu inşaat, elektrik ve makine mühendisi üyelerinin bulunması şartıyla en az 4 kişiden oluşmaktadır.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP