EYT, 3600 ve 5000 Gün Prim İle Erken Emeklilik Sorunu Çözüme Kavuşuyor

EYT, 3600 ve 5000 Gün Prim İle Erken Emeklilik Sorunu Çözüme Kavuşuyor

Meclis açılalı 3 ay oldu, milyonlarca EYT’linin gözü meclis gündeminde. Özellikle basında yer alan 3600 gün prim ve 5000 gün prim ödeme belirsizliği artık çözülüyor. Peki EYT yasası çıkarsa 3600’den mi 5 bin gün primden mi emekli olunacak? İşte detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:53
EYT, 3600 ve 5000 Gün Prim İle Erken Emeklilik Sorunu Çözüme Kavuşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilikte Yaşa Takılanlar 20 yıl sonra ilk kez sorunun çözülmesi için somut adımlar görmeye başladı. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimat sonrası siyasi partilerin ve meclis kulislerinde ana gündem konularından birisi EYT yasası oldu.

Süreç içerisinde bir çok EYT’li açıklamalar ve mitingler yaptı. Bu çalışmaların ardından seslerini en üst düzey makama kadar ulaştırdılar ve somut adımların atılması için gereken çalışmalar başladı. Son olarak Pof. Dr. Vedat Bilgin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu raporda artık gözler Cumhurbaşkanlığına çevrilmiş durumda.

EYT için kulislerde dolaşan 3 yöntem üzerinde yoğunlaşırken vatandaş 3600 günden emekli olabilecek mi sorusu henüz cevap bulamadı. Konuşulan sistemler içerisinde özellikle 3600 günden emekli olabilme şartlarının ne olacağı ve 5000 gün prim ödeyenlerin yaş sınırının nasıl kaldırılacağı merakla bekleniyor.

ödeyenler emekli olabilecek mi?

EYT İle İlgili CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan Bomba Açıklamalar Bir çok görüşte 3600 gün prim ödeyenlerin emekli olabileceği tartışılırken sigorta süresinin en azında 15 yıl olabileceği konusuna görüşler mevcut. Sigorta prim ödemeleri yapılmış ancak yaş sınırına takılanlar için düzenleme hemen yapılabilir olurken 3600 günden emekli olmak için daha farklı şartlar aranabilir.

EYT Yasası Hangi aşama da?

Şuan bir çok model üzerinde çalışıldığı gelen bilgiler arasında ve henüz net bir bilgi yok. Çalışmaların Memurlar için ayrı ve SSK’lı olanlar ile Bağkur’lu olanlar için ayrı ayrı görüşülmesi gerekiyor. Çözüm için düzenlemenin ardından belli bir sürecin işlemesi gerektiğine dikkat çekilirken özellikle emekli olabilmek için yine aşamalı ve uzun bir sürece ihtiyaç duyulduğunun altı çiziliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen EYT raporunda da emeklilikte yaşa takılanlar için 10 yıl gibi bir süre içerisinde kademeli olarak emekli olması muhtemel verilerin açıklanması EYT için hemen emekli olabileceklerin sayısının 1 milyona yakın bir sayı olması gibi sunumlar emeklilikte yaşa takılanların gerekli şartları taşıması halinde ilk yıl diğerlerinin de kademeli bir şekilde emekli olabileceği görüşünde birleşiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP