DOLAR

32,3443

0.19%
EURO

35,1293

-0.17%
ALTIN(gr)

2.240,02

-0,14%
BİST 100

%
Borsa 100 Bin Seviyesini Geçebilecek Mi?

Borsa 100 Bin Seviyesini Geçebilecek Mi?

Borsa istanbul 100 endeksi 100 bin sınırına dayandı. Peki psikolojik sınır olan 100 bin seviyesini kalıcı olarak kırabilecek mi?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:33
Borsa 100 Bin Seviyesini Geçebilecek Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öğle sonrası 2. seansta yoğun alımlara sahne olan Borsa İstanbul 100 bin seviyesine göz kırptı. Şimdi borsa yatırımcısı 100 bin üzerinde endeksin kalıp kalamayacağını merak ediyor.

Borsa İstanbul, büyüme verisinin beklentilerden iyi gelmesiyle, bankacılık hisseleri öncülüğünde günü %1.68 oranında yükselişle 98.342 puandan tamamladı. Piyasalarda gözler yarın açıklanacak enflasyon verisine çevrildi.

Küresel piyasalardaki güçlü yükselişlerin rüzgârıyla Perşembe gününü yükselişle kapatan BIST, Cuma günü 30 Ağustos Zafer bayramı dolayısıyla kapalıydı. Ağustos ayını düşüş trendi ile geçiren endeks, ayın son haftasında düşüşüne son vererek yatay pozisyon aldı.

Eylül ayı ise veri gündemi açısından oldukça yoğun görünüyor. Bugünün en önemli gündem konusu ikinci çeyrek GSYİH verileri. Beklentiler geçtiğimiz yılın aynı çeyreğini göre %2 daralma olacağı yönünde birleşirken, TÜİK büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre ekonomi beklentilerden az %1.5 daraldı.

EYLÜL’DE EKONOMİK TAKVİM VE VERİ AKIŞI ÇOK YOĞUN

Eylülde hem yurt içinde hem de yurt dışında açıklanacak çok sayıdaki veri, ekonomiyi gündemin ilk maddeleri arasına sokacak. Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile çizilecek yol haritasının yanı sıra merkez bankaları toplantılarından çıkacak faiz kararları da gözlerin ekonomi üzerinde olmasına neden olacak.

Başkan Donald Trump, 112 milyar dolar değerinde Çin ithal ürününe yüzde 15 vergi konulması kararı almıştı. Bu, ABD’li tüketicilerin bazı gıda, spor malzemesi, spor giyim ürünü, müzik enstrümanları ve mobilyaya daha fazla para ödeyecekleri anlamına geliyor. Pekin de Çin’e gönderilen 75 milyar dolar değerinde ABD ürününe yüzde 5 ila 10 gümrük vergisi uygulamaya başladı. Çin daha önce yaptığı açıklamada gümrük vergisi listesine giren ürünler arasında tatlı mısır, domuz ciğeri, mermer, bisiklet lastiği gibi 1700 kadar ürün olduğunu belirtmişti.

İki ekonomik süper gücün ticari yönden gerilimi gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere piyasalarda risk iştahını azaltan ve zaman zaman oluşan tepki alımlarını sınırlayan en büyük etmen olarak dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul gün ortasının ardından ikinci yarının ilk saatlerinde alımlar hızlanarak 98 bin puan bandının üzeri görüldü. Bankacılık hisselerindeki alımların hızlanması endeksi sırtlayan unsur olarak dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul büyüme verisinin beklentilerden iyi gelmesiyle, yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesi günü %1.68 oranında yükselişle 98.342 puandan tamamladı. Yükselişte bankacılık hisselerinin payı büyük oldu. Bankacılık sektör endeksi günü %3.40 oranında yükselişle tamamlayarak dikkat çekti. Hacim 6 milyar lirayı aştı.

Yarın açıklanacak enflasyon rakamları ve diğer verilerin iyi gelmesi ile birlikte tekrardan 100 bin üstü seviyelerin görülebileceği uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP