DOLAR

32,5470

0.1%
EURO

34,9572

-0.2%
ALTIN(gr)

2.439,97

0,17%
BİST 100

%
EYT’de Son Gelişme, Kimler Erken Emeklilikten Yararlanabiliyor?
  • Finans 365
  • Finans
  • EYT’de Son Gelişme, Kimler Erken Emeklilikten Yararlanabiliyor?

EYT’de Son Gelişme, Kimler Erken Emeklilikten Yararlanabiliyor?

EYT emeklilikte yaşa takılanlara verilen isimdir, on binlerce mağdur vatandaşı yakından ilgilendiren haber sonunda geldi. 2020 gündeminde son zamanlarda en çok merak edilen konu EYT gelişmeleri neler? İşte tüm detayları…

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:58
EYT’de Son Gelişme, Kimler Erken Emeklilikten Yararlanabiliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hükümet kanadından halen kesin bir açıklama gelmemiş olmasına rağmen meclisin yeni yasama dönemine geçmiş olması vatandaşlar için adeta bir umut ışığı oluyor. Eğer bu konuyla alakalı olumlu bir gelişme yaşanırsa kadınlar 20, erkeklerde 25 yıl sigortalı olarak çalıştıktan sonra 5 bin prim gün ödeme şartlarını yerine getirerek emekli olabilecekler. Konuyla alakalı görüşmeler halen sürerken özellikle Finlandiya modeli görüşmeleri aralarında en çok dikkat çeken oluyor.

Kimler Bu Haktan Yararlanabilecek?

Finlandiya model EYT kapsamında yer alan vatandaşlar için görüşmeler uzun zamandır devam ediyordu, her ne kadar çok sık görüşülmüş olsada bir türlü netlik kazanılmamıştı. Ancak Finlandiya modeli herkese umut ışığı oldu, bu sayede herkesin emekli olabileceği düşünülüyor. 4447 sayılı kanun kapsamında vatandaşın emekli olabilmesi için sigortalı çalışması, prim gün ödemelerini tamamlaması ve yaş şartlarını yerine getirmesi gerekiyor.

Ancak Finlandiya modelinde bu durum öyle işlemiyor, vatandaş prim gün ödemelerini tamamladıysa ve sigortalı çalıştıysa yaşını beklemek zorunda kalmıyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var, her eksik kalan yıl için maaşlarında %4 oranında bir kesinti yaşanıyor. Hükümet ve siyasi kanatlar tarafından uzun zamandır görüşülsede bu kesinti nasıl bir geri dönüşe yol açar merak konusu, bu yüzden de EYT hakkında netlik hala gerçekleşmedi. Emeklilik hayali kuran vatandaşların biraz daha beklemesi gerekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP