DOLAR

32,5811

0.04%
EURO

34,9272

0.09%
ALTIN(gr)

2.430,99

0,05%
BİST 100

%
Dolar Oyunu Bozuldu! Çöküş Daha Yeni Başladı!

Dolar Oyunu Bozuldu! Çöküş Daha Yeni Başladı!

Dolar kurunda yaşanan yukarı yönlü oynaklık yerini aşağı yönlü hareketlere bıraktı. Dolar güç kaybetmeye devam ediyor. Dolar spekülasyonunun önüne geçilmesi, TL üzerinden oyun oynayan 3 bankaya ceza verilmesi doları dizginledi. Korona sonrası dolar kuru ne kadar olacak? Uzmanların son dolar yorumu haber detayımızda.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:07
Dolar Oyunu Bozuldu! Çöküş Daha Yeni Başladı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar geçtiğimiz hafta 7 lira seviyesini çok sert kırmış ve 7.28 lira seviyesini görmüştü. UBS, Citibank ve BNP Paribas bu 3 banka daha önceden de dünyanın başka ülkelerinde yapmış oldukları spekülatif hareketlerle birçok kere ceza yedi. Türkiye’de de operasyon yapmak isteyen sicili kabarık bu bankalara gerekli önlemler alınınca dolar düşüşe geçti. Dolar bugün 23:39 itibariyle 6.93 fiyatından işlem görüyor.

Dolarda Düşüş Devam Edecek mi?

Dolar analizi ve yorumu öncesi ekonomik takvimde yer alan, önemli olarak bilinen verilerden olan işsizlik verisi ve diğer veriler bugün açıklandı. Bu verileri analiz ve yorum öncesi paylaşalım. Sonrasında da yorum ve analize geçelim.

Türkiye’de İşsizlik Oranı %13.6 Oldu

Türkiye’de İşsizlik Oranı Düştü!

Şubat Ayında, Genç Nüfusta İşsizlik Oranı %24,4, İstihdam Oranı %29,5 Oldu – TÜİK

Şubat Ayında, Kayıt Dışı Çalışanların Oranı %30,0 Oldu- TÜİK

İstihdam Edilenlerin Oranı Şubat Ayında: 43.1% (Önceki: 44.0%) – TÜİK

İşgücüne Katılma Oranı Şubat Ayında: 49.9 % (Önceki: 51.0%) – TÜİK

İşsiz Sayısı Şubat Ayında 4 Milyon 228 Bin Kisi (Önceki: 4 Milyon 362 Bin) – TÜİK

İşsizlik Oranı: %13.6 (Önceki:%13.8) – TÜİK

Bu veriler sonrası IKON FX yatırım uzmanlarının dolar yorumunu paylaşalım sizlerle.

DOLAR

USDTRY – 6.92’Ye Yaklaşıyor…

6.07’den gelen uptrendi kırdıktan sonra kademeli düşüşüne devam eden USDTRY paritesi 6.92 desteğine yaklaşıyor. Düşüş devam ederse 6.88 seviyesi gündeme gelebilir. Olası tepkilerde ilk olarak 6.9965 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.

Destekler: 6.92 – 6.88 – 6.82

Dirençler: 6.9965 – 7.0550 – 7.1015

Dolar Spekülasyonunu Nasıl Organize Ediyorlar?

Yurtdışındaki bazı odaklar Türk Lirasını yükseltmeyi nasıl başarıyorlar, Maduro’yu devirmek için Venezuela’nın para birimi bolivarı nasıl pula çevirdiler. Trump Rahip Brunson krizinden sonra Türk Lirası’nın değerini düşürdüm diye twit atmıştı. Bunu nasıl yapıyorlar, mekanizması nedir, sizler için araştırdım.

Londra bankaları Türk bankalarından TL cinsinden kredi çekiyor. Kredi olarak çektiği bu TL’yi muhabir bankaları aracılığıyla Londra’ya taşıyor. (Muhabir banka, bir bankanın şubesi olmayan ülkelerde kendi adına işlem yapma yetkisi verdiği bankalar)

Londra’ya taşıdığı TL’yi toplu olarak dolara veya sterline çeviriyor. Böylece Türk Lirası’nın değer kaybetmesine neden oluyor.

Bankalar üzerinden yapmaya çalıştıkları bu işlem yasal limitleri zorladığı zaman Türkiyedeki işbirlikçi şirketleri paravan olarak kullanıyorlar.

Türkiye’de iş yapan bazı uluslararası gıda, tütün ve ilaç şirketleri Türk bankalarından kredi çekiyor ve Londra’ya taşıyor. Bankalar ve şirketler üzerinden dört koldan TL çekip bu TL’ler ile dolar ve sterlin alıyorlar.

2018’de swap işlemiyle bunu yapıyorlardı. Berat Albayrak swap’a sınırlama getirince dövizin artması durdurulmuş, merkez bankasının piyasaya döviz bırakmasıyla da düşürülmüştü. Şimdi bu yeni yönteme de müdahale de ediliyor.

Bu işlemi yapan üç tane Londra bankasına Türk bankalarıyla döviz işlemi yapma yasağı getirildi—> BNP Paribas SA, Citibank NA ve UBS AG yasaklı hale geldi. İş birlikçilik yapan yerli bankalara da uyarı gönderildi.

Manipülatif faaliyetlere aracılık eden yurt içindeki bankalar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı uyarısı yapıldı.

Türkiye’nin başındaki mesele bu. Şimdi sadede geleyim. Finans gücünü elinde bulunduran küresel çete dünyanın herhangi bir yerinde canı istediği iktidarı düşürebilmek veya en azından popüleritesini azaltmak için finans silahına baş vuruyor. Yurt içindeki fırsatçılar ve belki işbirlikçiler de döviz artar artmaz fiyatları kabartıyor. Bazı şeylerin maliyeti artıyor ama döviz %15 artarken fiyat %25 artıyorsa fırsatçılıktır. Devletin işbirlikçi bankalar kadar içerideki fırsatçı gıda firmalarının da çok sıkı tepesine binmesi lazım.

Swaptan sonra bunun da önü kesilecek. Normalleşme olacaktır. Seneye meneye durup dururken aniden döviz şaha kalkarsa bilin ki yeni bir polim bulmuşlardır.

Bu sicili kabarık bankalara verilen ceza sonrası doların gazı şimdilik giderilmiş gibi görünüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP