Torun Bakım Maaşı Nedir, Nasıl Alınır? Anneanne ve Babaannelere Maddi Yardım!

Torun Bakım Maaşı Nedir, Nasıl Alınır? Anneanne ve Babaannelere Maddi Yardım!

ABONE OL
17 Aralık 2022 22:19
Torun Bakım Maaşı Nedir, Nasıl Alınır? Anneanne ve Babaannelere Maddi Yardım!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Torun bakım maaşı nedir? Torun bakım maaşı kimlere verilir? Torun bakım maaşı alma şartları nedir? 2023 Torun bakım maaşı ne Kadar? Torun bakım maaşı almak için gerekli belgeler neler? Torun bakım maaşı ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını derledik.

Torun bakım maaşı torunlarına bakmakta olan çocuğun annesinin babasına ve annesine, babanın annesine ve babasına verilen yardım parasıdır. Torun bakım maaşı ile torunlarına bakan aile büyüklerinin ihtiyaçları noktasında yardımcı olunmaktadır. Torun bakım maaşı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı bir hizmettir.

Kurum bu maaş ödemesi için bazı şartlar belirlemiştir ve kurumdan bu desteği alabilmek için kurumun belirlediği şartları karşılıyor olmak gerekmektedir. Ülkemizde çalışan kadın sayısının ivmelenerek artması, ilgili bakanlıkları harekete geçirmiş, kadınlar doğum yaptıktan sonra da çalışabilsin diye torun bakım maaşı gündeme gelmiştir. Çalışma hayatına geri dönen annelerin çocuklarına, büyükannelerin bakması için teşvik amaçlı olarak planlanan ve hayata geçirilen proje kapsamında bireylere torun bakım maaşı aylık olarak ödenmektedir.

Torun Bakım Maaşı Nedir?

Torun bakım maaşı bakanlıklar tarafından onaylanmış bir proje olmakla birlikte, torunlarına bakmak isteyen anneanne ve babaannelere aylık olarak ödenen maaştır. Belirlenen şartlara uyan kişilerin öncelikle ilgili kurumlara internet aracılığıyla başvurması veya bizzat kuruma müracaat ederek gerekli belgeleri ibraz etmesi ve başvurması gerekmektedir. Torun bakım maaşı projesi bir pilot projedir ve belirli illerde uygulanmaktadır. Projenin uygulanacağı şehirler, mümkün olan en kısa zaman diliminde daha fazla bireye hitap etmek adına öncelikle nüfusu yoğun olan illerde başlatılmıştır. Bu illerden bazıları İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Gaziantep, Antalya ve Konya’dır. Kadınların doğum sebebiyle iş hayatından geri kalmamasını amaçlayan bu proje kapsamında belirtilen illerdeki anneanne ve babaannelere 12 ay süreyle maaş ödenmektedir. Proje 2017 yılında hayata geçmiştir.

Torun Bakım Maaşı Kimlere Verilir?

Torun bakım maaşı alacak kişiler kurumun belirlediği şartları karşılayan torun sahibi bireyler olmalıdır. Bireyler doğum yaptıktan sonra, çocuklar belirli bir yaşa gelip kendi ihtiyaçlarını karşılamaya başlayana kadar çocuklarına bakmakla yükümlüdür. Dolayısıyla çalışan kadınlar doğum yaptıktan sonra iş hayatlarına ara vermek yahut sonlandırmak zorunda kalmaktadır. Aynı zamanda bakıcı olarak çalışan insanlara kolaylıkla güvenemeyecekleri için böyle bir ihtiyaç doğmuştur. Bu kapsamda hem insanların içini rahatlatmak hem de torun-büyükanne ilişkilerini güçlü tutmak adına böyle bir adım atılmıştır.

Torun Bakım Maaşı Alma Şartları?

Torun bakım maaşı alma şartları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Öncelikle söz konusu çocuğun 3 yaşını geçmemiş olması gerekmektedir. Diğer şartlar ise şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Açık ikametgâh adresine sahip olmak,
  • Annenin 18 yaşını doldurmuş olması,
  • Çocuğa bakacak kişinin, çocukla aynı şehirde ikamet ediyor olması,
  • Annenin SGK’ da 360 prim gününü doldurmuş olması ,,
  • Annenin özel bir kurumda çalışıyor olması
  • Çocuğun bakımı süresince annenin işten koşulsuz olarak çıkmaması,
  • Annenin maaşının belirlenen limitin altında olması,
  • Annenin işverenle akrabalık bağının bulunmaması gibi koşulların sağlanması halinde torun bakım maaşı almak için gerekli belgeler ile ilgili bakanlığa başvurulması gerekmektedir.

Torun Bakım Maaşı Almak İçin Gerekli Belgeler

Torun bakım maaşı almak için gerekli belgeler şunlardır:

  • Torun bakım maaşı alacak kişinin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • Çalışan annenin ve babanın çalıştıklarını gösteren belge,
  • Çocuğun nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • Aile net gelirini gösteren belge,
  • Torun bakım maaşı alacak kişinin ikametgah belgesi,
  • Torun bakım maaşı alacak kişinin sağlık raporu istenmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP