DOLAR

32,4535

-0.12%
EURO

34,7674

-0.64%
ALTIN(gr)

2.435,97

0,00%
BİST 100

%
Bir Yıl Boyunca Yetiştirilebilen Çilek, Rusya’ya İhraç Ediliyor!
  • Finans 365
  • Finans
  • Bir Yıl Boyunca Yetiştirilebilen Çilek, Rusya’ya İhraç Ediliyor!

Bir Yıl Boyunca Yetiştirilebilen Çilek, Rusya’ya İhraç Ediliyor!

Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde yılın 12 ayı boyunca çilek yetiştiriliyor. Günden güne genişleyen çilek üretim arazileri ile yüzü gülen üretici, rayihası ve dayanıklılığı ile rağbet gören çileğin kilosuna 7 TL ile 10 TL arasında alıcı bulabiliyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:15
Bir Yıl Boyunca Yetiştirilebilen Çilek, Rusya’ya İhraç Ediliyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa’nın az nüfuslu ilçelerinden biri olan Köprübaşı’nda üreticiler çilek yetiştirerek hem kendi gelirlerini hem de ülkenin gelirini arttırdı. İlçede çileğe ayrılan tarım arazisi günden güne büyürken, ilçenin örtü altında yetiştirilen çileği de ünlenir oldu. Köprübaşı İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alptekin Sağıroğlu, örtü altında yetiştirilen çileğin 60 dekar, tarla çileğinin ise 4 bin dekarlık alanda yetiştirilebildiğini belirtti. Yine kendisinin verdiği bilgiye göre her bir dönümde yaklaşık 3 ton çilek yetiştirilebiliyor. Bu da yıllık üretim miktarının ortalama 10 ton olduğu anlamına geliyor.

Sağıroğlu Köprübaşı ilçesi bir yıl içerisinde ürettiği çilek ile ilçeye 30 milyon Türk Lirası kazandırdığını kaydetti. Örtü altında yetiştirilmiş çileğin piyasa fiyatı şu an için 7 ila 10 TL arasında değişiyor. Bu rakam pazarda 15 TL’ye kadar tırmanabiliyor.

Çileğin Teslimat Adresi Rusya

Çilek üretiminin epey zahmetli bir süreçten oluştuğunu vurgularan Sağıroğlu, zahmetine karşılık getirisinin üreticiyi memnun etmesinden ötürü tercih edildiğini iletti. Sağıroğlu “Devamlı çilek tarlasında olmanız gerekiyor. Ağustos ayında dikim yapıyoruz, budaması, toprağın işlenmesi, sulaması gibi birçok işi var. Nisan ayının 15’inden itibaren tarlalarda açıkta çileklerimiz yetişmeye başlıyor. Temmuz başına kadar hasat devam ediyor. Örtü altında da sürekli üretimimiz var.” şeklinde konuştu. Üretilen mahsulün İzmir ve İstanbul’a gönderildiğini ileten Sağıroğlu, çileğin yurtdışında Rusya’ya gönderildiğini belirtti. Tarla çileği çıktığında örtü altı çileğin kilosu 3 liradan satılırken, ihracatta 6 liradan alıcı bulabiliyor.

Yılın Her Günü Çilek Üretimi Mümkün

Köprübaşı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik, Türkiye’de çilek denildiğinde akla ilk gelen yerin Köprübaşı olduğunun belirtti. Yılın her döneminde çilek üretimine devam eden Köprübaşı’nda şu an yaklaşık 500 kişinin ekmeğini bu üretimden kazandığını belirten Çelik, birkaç sene önce bu işin 2-3 üreticiyle başladığını belirterek üetimin artışına da değindi. Çelik, Nisan-Temmuz ayları arasında çilek üretiminin yoğun olduğunu belirtirken, üreticinin de fiyatlardan memnun olduğunu da ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP