Doların Freni Patladı! Swap Olmazsa Bakın Neler Olacak!

Doların Freni Patladı! Swap Olmazsa Bakın Neler Olacak!

Dolar 2 yıl önceki gördüğü rekoru tazeledi. Swap anlaşması yapılmazsa dolar fiyatları ne olur? Yıllık bazda grafiğe bakanlar "dolar zincirini kırdı", "doların freni patladı" gibi yorumlar yapıyorlar. Peki uzmanlar dolar için ne diyor? Dolar yükselir mi? Yoksa dolar düşer mi? İşte dolarla ilgili son uzman yorumları ve gelişmeler.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:00
Doların Freni Patladı! Swap Olmazsa Bakın Neler Olacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Swap anlaşması olursa dolar ne olur? Peki uzmanlar dolar için ne diyor? Dolar yükselir mi? Yoksa dolar düşer mi? Bu seviyelerden dolar alınır mı? Dolar bu fiyatlardan satış yer mi? Döviz ve dolara yatırım yapmış olanlar bu sorulara cevap arıyorlar.

Türk Lirası’nın ABD Doları karşısındaki değer kaybı ise yılbaşından bu yana yüzde 20 seviyesine ulaşmış durumda.

Peki TL üzerindeki son satış baskısına ne yol açtı, yabancı yatırım uzmanları TL’nin kısa vadeli görünümü için ne diyor?

Reuters haber ajansı, özellikle Merkez Bankası’nın rezervlerini kullanarak TL’yi destekleme stratejisinin yabancı yatırımcılar tarafından sorgulanır hale geldiğini ifade ediyor.

Ajansın haberinde, Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerinin yılbaşından bu yana 40 milyar dolar seviyesinden 25 milyar dolara gerilediği hatırlatılıyor.

Reuters’a konuşan North Varlık Yönetimi şirketinden Gelişen Piyasalar Portföy Yöneticisi Peter Kisler, Türkiye’nin uygulamaya çalıştığı strateji için “Aynı anda çok fazla şey yapmaya çalışıyorlar. Bir yandan faizleri düşük tutup diğer yandan kuru dengede tutmaya uğraşıyorlar. Tüm bunları Merkez Bankası rezervleri düşük seviyelere inmişken başarmaya çalışıyorlar” diyor.

Kisler, “TL konusunda daha da karamsar olmamamın tek nedeni, ABD Merkez Bankası Fed ile hâlâ bir swap anlaşması olması ihtimali” diyor.

Swap anlaşması görüşmelerinde henüz sonuç yok

TCMB ve Fed arasında kısa vadeli döviz likiditesi sorununun çözülmesi için bir süredir olası bir swap anlaşması için görüşmeler yürütülüyor. Olası bir swap anlaşması durumunda TCMB, elindeki TL’yi Fed’e verip karşılığında ABD Doları alabilecek. Ancak bu görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmış değil.

Reuters’a konuşan adını açıklamayan bir bankanın hazine birimi yöneticisi de ülkedeki döviz likiditesi sorununa dikkat çekerek ‘sistemin yeni bir döviz enjeksyonuna ihtiyacı var’ diyor ve koronavirüs salgını sonrası alınan sokağa çıkma sınırlaması tedbirlerinin gevşetilmesiyle döviz girişinin de bir miktar canlanacağının umulduğunu ifade ediyor.

Piyasaların bugün yakından takip edeceği konu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yabancı yatırımcılarla gerçekleştireceği telekonferans olacak. TSİ 16.00’da başlayacak olan ve Citigroup ile Societe Generale’in organize ettiği telekonferans görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleştiriliyor.

Toplantıda Albayrak’ın yabancı yatırımcılara Türkiye ekonomisinin koronavirüs salgınından nasıl etkilendiğini, hangi tedbirlerin alındığını anlatması, yatırımcıların ise özellikle Merkez Bankası’nın azalan rezervler konusunu gündeme getirmesi bekleniyor.

Reuters’a konuşan analistlerden Rabobank’tan Piotr Matys, telekonferans için “Durum daha kritik olamazdı. Belki de [Albayrak’ın] kariyerinin en önemli telekonferansı olacak” diyor.

Altın ve dolar kurları üzerinden işlem yapanları uzmanlar her ikisininde günlük al – sat yapmak isteyenler için tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Yukarıdaki grafikte görüleceği üzere dolar son 1 yıllık periyotta en düşük 5.50 seviyesini gördü ve şu an 1 yıllık periyodun en yüksek seviyesinde yani 7.00 lira sınırlarında işlem görüyor.

Uzmanlar 7.00 lira seviyesinin kırılmasıyla birlikte teknik anlamda mantıklı bir direnç seviyesinin kalmayacağını bu sebeple hızlı şekilde yukarı yönlü sert çıkışların görülebileğine dair uyarılarda bulunuyorlar.

Son 1 yıllık grafikte görüntü olarak zincirin kırıldığı ve agresif hareketlerin gelebileceği olasılık dahilinde görünüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP