Emekli, Çalışan, İşsiz, Esnaf, Ev Kadını! TC Nüfus Cüzdanı Olan Herkese Maddi Yardım!

Emekli, Çalışan, İşsiz, Esnaf, Ev Kadını! TC Nüfus Cüzdanı Olan Herkese Maddi Yardım!

ABONE OL
25 Aralık 2022 10:19
Emekli, Çalışan, İşsiz, Esnaf, Ev Kadını! TC Nüfus Cüzdanı Olan Herkese Maddi Yardım!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplumun her kesimine başvurulması halinde yardım etmeyi amaçlayan programlarda vatandaş ihtiyaç duyduğu devlet yardımını alabiliyor. Vatandaşın en çok merak ettiği ve araştırma yaptığı konu devletten maddi yardım nasıl alınır sorusu oldu. Devlet bir çok programda maddi yardımlarda bulunuyor. Yardımları alabilmek için başvuruda bulunmanız yeterli. Muhtaç ailelere ve bireylere verilen yardımlar oldukça rağbet görüyor. Muhtaç ve engelli aylığı alan kişilerin sayısı 5 milyon olduğu biliniyor. Bunun yanında yaşlılık aylığı da devlet tarafından verilen yardımlar arasında.

Vatandaşın en çok merak ettiği konu evde bakım maaşı nasıl alınır sorusu oluyor. Peki evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı başvuruları nasıl yapılır?

Evde Bakım aylığı alabilmek için Gelir kriteri, bakıma muhtaç olunması ve ağır engelli olduğuna dair sağlık raporunun bulunması gerekir.

Bu şartlar haiz olan kişiler evde bakım aylığı alabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Sigortalar Bakanlığı’nın en yakın birimlerine başvuruda bulunması gerekmektedir.

Fakir ailelerin devlet yardımı alabilmesi için devlet tarafından uygulanan birtakım prosedürler bulunmaktadır. Bu prosedürlerin yerine getirilmesi sonrasında eğer başvuru sahibi gerekli şartları taşıyorsa devlet yardımından yararlanmaktadır. Devlet fakir ailelerin yardım taleplerini il valilikleri ya da ilçe kaymakamlıkları aracılığı ile almaktadır. Ayrıca yine fakir ailelere yardımda bulunmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlükleri ve Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıfları devlet yardımlarının dağıtılmasında etkin bir rol oynamaktadır.

Geliri Olmayanlara Yapılan Devlet Yardımları Nelerdir?

Devlet geliri olmayan vatandaşlara birçok kalemde yardım seçeneği sunmaktadır. Bu yardımlardan bazıları, nerelere başvuru yapılacağı ve yararlanma şartları şu şekildedir:

Öğrenci yardım parası

Sed başvurusu olarak bilinmektedir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen bu bursu almak için ailenin fakir ve ihtiyaç sahibi olması şartı aranmaktadır. Her aileden bir öğrenci bu bursu alabilir. Bu destek sürekli devam eden bir destek değildir. Kişinin ailesinin durumunun 6 aylık zaman diliminde denetlenmesi sonucunda bursun devam edip etmeyeceğine bakanlık görevlileri karar vermektedir.

Yakacak ve Gıda Yardımı

Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen bu yardımlar, ihtiyaç sahibi ailelere senelik 500 kilogram kömür yardımı ve temel ihtiyaç malzemelerini içeren gıda paketlerinin dağıtılmasıdır. Bu yardımdan yararlanmak için kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurulması gerekmektedir. Geliri olmayan fakir aileler bu yardımlardan ilgili kurumların incelemeleri sonrasında yararlanmaktadır. Bu yardımı alabilmek için gelir sahibi olunmaması, herhangi taşınır taşınmaz bir mala sahip olunmaması gerekmektedir.

Fakirlik Maaşı

kişilerinin herhangi bir gelirlerinin olmaması sebebiyle bağlanan maaştır. Kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek fakirlik dosyası açtırılır.

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Dar gelirliye kira yardımı adı altında maddi durumu belli bir gelirin altında olan ya da hiç geliri olmayan kimselere devlet tarafından yardımda bulunulmaktadır. Bu yardımdan yararlanabilmek için iki yol izlenebilir. Birincisi kaymakamlıklar aracılığı ile müracaattır. Diğeri ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerine yapılan müracaatlardır. Bu başvurularda şu belgeler istenir:

  • Kimlik belgesi ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Geliri olmadığına dair gelir testi
  • Kira yardımı istendiğine dair başvuru dilekçesi

Kira yardımından yararlanabilmek için başvuru sahibinin şu şartları bir arada bulundurması gerekmektedir:

  • Herhangi bir işte çalışmıyor olmak gerekmektedir.
  • Emekli maaşı ve anne babadan kalan maaş da dahil olmak üzere herhangi bir maaş sahibi olmamak gerekir.
  • Gayrimenkul ya da menkul cinsinden herhangi bir mal sahibi olmamak gerekir.
  • Başvuran kimsenin yoksul olması gerekir.

Kaymakamlık ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine yapılacak kira yardımı müracaatlarının cevabı en geç 15 gün içinde başvuru sahibine iletilmektedir. Değerlendirilen her vatandaş için ilgili kurumlar inceleme başlatmakta ve bu inceleme sonucunda olumlu ve olumsuz olarak başvuru sahibine cevap verilmektedir. Eğer başvuru olumlu ise kira yardımı bağlanmakta ve aylık olarak bu yardım PTT aracılığı ile yardıma muhtaç kimseye verilmektedir.

65 Yaş Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Nelerdir?

Yaşlılık aylığı almak isteyen vatandaşlar bağlı bulundukları kaymakamlıkların ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak 65 yaş aylığı almak istediklerini belirtmelidir. Başvuru formunun teslim edilmesinin ardından mal müdürlükleri ve Defterdarlık tarafında belirli evraklar isteniyor. Bu evrakların tamamlanmasının ardından SGK’ya yapılacak başvurular sonrası yaşlılık aylığı alınıp alınmayacağı belli oluyor.

65 yaş aylığı herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan ve geliri olmayan kişilere veriliyor.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (4)
  • Emineavcı

    İhtiyacımolmasayazmazdım

  • Emineavcı

    İhtiyacımvarimkanımolsa istemezdimyardımolursaiyiolur

  • Asiye Demirdöven

    Evim kira kiramı veremiyorum bakmam gereken iki tane çocuğum var okula giden onların masraflarını karşılayamuyorum bizede yardım etmenizi rica ediyorum teşekkürler

  • İBRAHİM

    Güzel aydınlatıcı makale için teşekkürler daha iyisi samda kayısı umarım faydalı çalışmalarınızın devamı gelir.


HIZLI YORUM YAP