DOLAR

32,5424

0.16%
EURO

34,9534

-0.07%
ALTIN(gr)

2.458,08

0,91%
BİST 100

%
Mükellef Vergi Affı Bekliyor! 2020 Af, Vergi Barışı ve Matrah Artırımı Çıkar mı?
  • Finans 365
  • Finans
  • Mükellef Vergi Affı Bekliyor! 2020 Af, Vergi Barışı ve Matrah Artırımı Çıkar mı?

Mükellef Vergi Affı Bekliyor! 2020 Af, Vergi Barışı ve Matrah Artırımı Çıkar mı?

Birçok ülke korona virüsü sebebiyle sıkıntıya giren ticari hayatı kolaylaştırmak, yaraları sarmak adına vergi mükellefleri için bir dizi kolaylıklar ve afları uygulamaya geçirmeye başladı. Türkiye'de vergi mükellefi olan kişi ve kurumlarda bu zor zamanda diğer devletlerin uygulamaya koyduğu gibi vergi affı, vergi barışı, matrah artırımı gibi adımları devletten bekliyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:31
Mükellef Vergi Affı Bekliyor! 2020 Af, Vergi Barışı ve Matrah Artırımı Çıkar mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özellikle koronavirüs pandemisinden dolayı yaklaşık 2 aydır kepenkleri kapalı olan esnafı zor günler bekliyor. Biriken kira ödemeleri, maaş ödemeleri, vergiler ve diğer özel borçlar vs. derken esnaf ve sanaatkar son derece zor zamanlardan geçiyor.

Ticaret erbabı ve esnaf, kredi kullanımı, ticari işlemler, biriken vergi borçları gibi konularda vergi affı, vergi barışı, matrah artırımı gibi adımları devletten beklemeye başladı.

Af, Barış ve Matrah Artırımı Bekleniyor

Bir çok mükellef ticari işlemlerinde veya banka ile yapacağı kredi, leasing benzeri finansal çözümlerinde “borcu yoktur” ibrasını yapamadığı için geçmişe dönük vergisel sıkıntılarını ve vergi borçlarını aşabilmek adına vergi affı, vergi barışı, yapılandırma ve matrah artırımı gibi kolaylıklar bekliyor.

Maliye Bakanlığı’nın 1 Haziran 2020’de Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilmesinden hemen sonra 6736 ve 7143 sayılı Kanunlarda yer alan; matrah artırımı, stok affı, kasa ve ortaklar cari hesabı düzeltme, vergi ihtilaflarının sona erdirilmesine ilişkin hükümleri ve çok kapsamlı borç yapılandırması, hatta silinmesini içeren bir düzenleme yapması elzem duruma gelmiş bulunmaktadır.

Devletin tahsil edemediği tutarlar, geçmişten bugüne büyük rakamlar haline gelmiş durumda. Tahsil edilemeyen tutarların çok büyük bir bölümü, eski yıllardan gelen fiktif tahakkuklardır. Son 3 yılda çıkartılan yasalar kapsamında en çok tahsilat 6736 ve 7143 sayılı Kanunlarda yer alan; matrah artırımı, stok affı, kasa ve ortaklar cari hesabı düzeltme, vergi ihtilaflarının sona erdirilmesi düzenlemelerinden yapılmıştır.

Kamu Hesapları Bülteni’nde yer alan rakamlara göre; 2018 sonu itibariyle mükelleflerin birikmiş borcu, faiz ve cezalarla birlikte 409 milyar Türk Lirası olmuştur. Bu tutar 2019 yılı sonu itibariye 500 milyar TL’yi aşacağını söyleyebiliriz. SSK primleri de dahil olduğunda rakam daha da artmaktadır. Yukarıda yaptığımız açıklamalar ve geçmiş uygulamalar, reel sektörün içinde bulunduğu durum vergi affını zorunlu kılmaktadır.

2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı yasa ile vergi ve prim borçlarına kapsamlı bir yapılandırma imkanı getirilmişti. En geniş af düzenlemesi olan bu yasa ile mükellef ve vergi daireleri arasındaki davaların sulh yoluyla çözülmesi, matrah artırımı, kasa ve ortaklar cari hesabı ve stok affı ve vadesi geçen kamu alacaklarının yapılandırılması gibi imkanlar sağlanmıştı. Buna benzer bir uygulamanın korona virüsü belasının tüm vatandaşları etkilediği bu dönemde hayata geçirilmesi oldukça isabetli olacaktır.

Tüm bunlara binaen korona pandemisinin ekonomide ve vatandaşlarda ağır yaralar açtığı bu günlerde çıkarılacak olan vergi affı, matrah artırımı gibi bir düzenleme ile hem vergi mükellefleri rahatlayacak hem de devletin kasasına sıcak para girişi sağlanmış olacak.

Benzer Uygulamaları ABD ve Avrupa Hayata Geçirmeye Başladı

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsünün ekonomilerde meydana getirdiği ağır tahribatları onarmak adına birçok ülke harekete geçti. Esnafından sanayicisine, sanaatkarından kişisel mükelleflere kadar birçok vergi mükellefinin yükünü hafifletmek ve onları rahatlatmak adına düzenlemeler yaptılar. Türkiye’nin de bu tür adımları atmasını vergi mükellefleri dört gözle bekliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP