DOLAR

32,5149

-0.11%
EURO

34,8008

-0.2%
ALTIN(gr)

2.426,46

-0,14%
BİST 100

%
Türkiye’de mavi yakalı kadın istihdamı ne kadar?

Türkiye’de mavi yakalı kadın istihdamı ne kadar?

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de kadın istihdamına yönelik yetersizliğin ne kadar çok olduğu ortaya çıktı. Buna göre erkek istihdamı Türkiye'de %83 civarında iken, kadın istihdamı ise sadece %17 olarak kayıtlara geçti. Mavi yaka olarak da tabir edilen istihdam grubundaki çalışanlar ile alakalı gerçekleştirilen bir araştırmaya göre işçilerin sadece yüzde yüzde 17'si kadın grubunu oluşturuyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:47
Türkiye’de mavi yakalı kadın istihdamı ne kadar?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de kadın istihdamına yönelik yetersizliğin ne kadar çok olduğu ortaya çıktı. Buna göre erkek istihdamı Türkiye’de %83 civarında iken, kadın istihdamı ise sadece %17 olarak kayıtlara geçti. Mavi yaka olarak da tabir edilen istihdam grubundaki çalışanlar ile alakalı gerçekleştirilen bir araştırmaya göre işçilerin sadece yüzde yüzde 17’si kadın grubunu oluşturuyor.

Bir insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firmasının Türkiye’de yapmış olduğu çalışmalara göre, 2021 mavi yaka ücret artışı ve yan haklar politika uygulama araştırmasına neticeleri gözler önüne serildi. Çalışmanın neticelerine göre, Türkiye’deki mavi yaka yani (bedensel gücü ile maaş ya da devamlı ücret karşılığı çalışan işçi) çalışanların yaş ortalaması 36 iken, çalışanların %83’ü erkeklerden oluşurken, sadece yüzde 17’sinin kadınlardan oluşması bir başka meseleyi gündeme getiriyor. Kadın istihdam oranı, teknik bazı rollerin yoğunlukta olduğu maden-metal sektöründe %5,6 iken teknoloji sektöründe ise 6,9 ve otomotiv ile yan sanayide yüzde 8,7 ve en son olarak da kimyada yüzde 11,1 lik bir istihdam payı yer alıyor.

Sendikalı İşçilerin Ücretleri Ve Hakları Daha Çok

Aynı çalışmanın bir başka raporuna göre, sendikalı bir şekilde faaliyet göstermekte olan işçiler çok daha yüksek ücret ile yan haklara sahip oluyor. Buna göre, sendikanın bulunduğu firmalarda özellikle de kıdem teşvik ödenekleri başta olmak üzere ikramiye ödenekleri ile gece vardiyası gibi ödemeler, sendikasız bir şekilde faaliyet gösteren işçilere oranla çok daha yüksek olabiliyor.

Herhangi Bir Sendikaya Bağlı Olmayan Şirketlerde Çalışan İşçiler İşten Ayrılıyor 

Sendikalı şirketlerde faaliyet gösteren işçilerin, işten ayrılma oranları %2,2 iken, sendikasız bir şekilde faaliyet gösteren şirketlerde faaliyet gösteren çalışanların ise oranını %4,5 seviyesinde. Sendikası bulunmayan İşyerindeki temel işten çıkma sebebi %54,7’lik bir oranda ücret yetersizliği oluyor.

Çalışmanın detayları şöyle:

Yapılan araştırmanın neticelerine göre; faaliyet gösteren işçilerin %83’ü erkeklerden oluşurken, yüzde 17’si ise kadınlardan oluşuyor. Bu manada mavi yakada cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından iş dünyasının yeni politikalar oluşturması gerektiği, daha fazla kadın istihdamının sağlanabilmesine yönelik çeşitli somut adımların atılması gerekir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP