DOLAR

32,4767

-0.04%
EURO

34,8462

-0.39%
ALTIN(gr)

2.449,15

0,54%
BİST 100

%
Kiracılar Dikkat! Bu Masrafları Mülk Sahibi Ödemek Zorunda

Kiracılar Dikkat! Bu Masrafları Mülk Sahibi Ödemek Zorunda

Kiracı hangi masrafları öder? Kombi masrafı ev sahibine mi ait yoksa kiracıya mı? Asansör ve dış cephe masraflarını kiracı öder mi? Rutubet, tesisat masrafları kiradan düşülür mü? Bunlar gibi ev sahibi ile kiracı arasında tartışma konusu olan sorunlara cevaplar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:48
Kiracılar Dikkat! Bu Masrafları Mülk Sahibi Ödemek Zorunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kira bedellerinin artış göstermesi devam ederken, kiracılar, ev veya bina ile alakalı ek masraflarla da karşı karşıya kalabilir. Kiracı, hangi masrafları öder?  Hangi masraflar kiradan düşülür? işte bu soruların cevapları ve çok daha fazlasını haberimizde görebilirsiniz.

Son zamanlarda fiyatlardaki fahiş oranlar, kiralara da  yansımaya devam ediyor. Son bir sene içerisinde kiralarda meydana gelen iki kat kadar artış, kirada kalmak isteyen kişilerin bütçelerini bir hayli zorluyor. Kira ödemeleri, hane gelirleri üzerinde çok önemli bir pay meydana getirirken, kimi zaman ise ev ile ya da bina ile alakalı çıkan bazı masraflar ise kiracıya ek bir yük getirebiliyor. Fakat kiracı, bazı masraf kalemlerini kira bedelinden düşürebilir. Kiracıların, kiradan düşürebilecekleri masraflar ile alakalı hakları kanunlarla korunuyor.

Kombi, Rutubet, Tesisat

Kiralanmış ev veya işyeri, sonradan ayıplı bir duruma gelirse eğer yani evde bir tesisat problemi ile rutubet, kombinin bozulması gibi) kiracı, bu kusurun uygun bir süre içerisinde giderilmesini talep edebilir. Bu süre içerisinde kusur giderilmezse kiracı, bu kusuru kiraya veren hesabına giderebilir ya da bundan meydana gelecek alacağını kira bedelinden indirebilir. Bu durumda onarım işlemlerini gösteren faturanın ev sahibine teslim edilmesi gerekir.

Asansör İle Dış Cephe

Özellikle de binalardaki ortak kullanım alanları ile alakalı onarım, bakım giderleri yani ev sahibine aittir. Örnek verilecekse dış cephe boya badana su ile mantolama işlemleri ve asansör bakım masrafları, bina tesisatındaki herhangi bir onarım ile tadilat gibi masrafların bedellerini mülk yani ev sahibinin ödemesi gerekir.  Eğer ki ev sahibi bu borcu ödemez ise kiracının kapısı tabii ki de çalınabilir. Kat mülkiyeti kanununda belirlenmiş esaslara göre, kat malikinin giderlere yönelik meydana çıkmış borcundan dolayı kiracılar ya da başka bir nedene dayanarak sürekli bir biçimde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Fakat, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yapmış olduğu ödeme yine aynı şekilde kira borcundan düşülür.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP