DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

%
Tesbih Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?

Tesbih Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?

Bugün (17 Ekim Pazar) Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in dünyayı şereflendirdiği gün. İslam dünyası, bu haftayı dualar ederek, zikirler çekerek, namazlar kalarak ihya etmeye çalışacak. Tesbih Namazı Nasıl Kılınır? İşte kılınışı

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:49
Tesbih Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bugün (17 Ekim Pazar) Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in dünyayı şereflendirdiği gün. İslam dünyası, bu haftayı dualar ederek, zikirler çekerek, namazlar kalarak ihya etmeye çalışacak.

Tesbih Namazı Nasıl Kılınır?

Tesbih namazı 4 rekattır ve şu şekilde kılınır:

‘Allah rızası için tesbih namazı kılmaya’ şeklinde niyet edildikten sonra namaza başlanır. Sübhaneke duası okunduktan sonra 15 defa ‘Subhanallahi vel hamd-ü lillahi vela ilahe illallahu Allahu ekber’ daha sonrasında ise Euzu besmele çekilir ve Fatiha suresi okunduktan sonra bir zammı sure okunur. 10 kere daha ‘sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber’ duası okunur. Tesbih, rükuya varıncaya kadar 10 defa ve yine aynı şekilde rükudan doğrulunca 10 defa, 1. Secdede 10 defa, secdeden kalkınca 10 defa, ikinci secdede 10 defa söylenir. Böylelikle her rekat içerisinde 75 defa tesbih yapılmış olur. İkinci rekata kalkınca yine aynı şekilde önce 15 defa tesbih okunur, sonrasında ise besmele çekildikten sonra Fatiha Suresi ve bir sure okunur, hemen akabinde 10 defa tesbih getirilir. İkinci rekatta aynı şekilde tekrarlanır ve böylelikle dört rekat tamamlanmış ve toplamda 300 tesbih çekilmiş olur.

Bilinmesi gereken bir başka önemli husus vardır ki tesbih namazı, kerahet vakitlerinde kılınmaz. Tesbih namazında Sehiv secdesini icap eden bir durum meydana gelirse Sehiv secdesi, normal şartlarda yapılır. Her Müslümanın, ömrü hayatında bir kere dahi olsun mutlaka kılması tavsiye edilen mendup bir namazdır. Hz Muhammed’e, amcası Abbas’a, “Amca bak! Sana tam 10 tane faydası dokunacak çok önemli bir şey öğreteyim; eğer ki ki bunu yerine getirirsen bütün günahlarından (ilki ve sonu, yenisi ve eskisi, bilerek veya bilmeyerek istediğin bütün küçük ve büyük, gizli ve aşikar gerçekleştirdiği) bütün günahların bağışlanır.” Şeklinde bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiştir. Hazreti Abbas ise “bunu her gün yapamayız” şeklinde söylemiş, Hz Muhammed, bu namazın haftada bir, ayda bir, ya da ömürde sadece 1 defa kırılmasını da yeterli olacağını dile getirmiştir.

  • Tesbih namazı 4 rekattır.

  • Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, Tesbih namazı cemaatle kılınabileceği gibi aslolan herkesin bu namazı tek başına kılmasıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP