EYT’liler İçin Hükümet Düğmeye Bastı! Beklemeden Anında Emekli Olacaklar

EYT’liler İçin Hükümet Düğmeye Bastı! Beklemeden Anında Emekli Olacaklar

Çalışma yaşamına dahil olan her vatandaş, çalıştığının karşılığını almayı istediği gibi nihayetinde emekli olmak ve yaşamının geri kalan kısmını emekli olmuş ve refah seviyesi artırılmış şeklinde yaşamak ister.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:51
EYT’liler İçin Hükümet Düğmeye Bastı! Beklemeden Anında Emekli Olacaklar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekli olmak amacıyla gerekli olan prim gün sayısını tamamlamış fakat yaş şartını yerine getirmemiş vatandaşların içinde bulunduğu gruba EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) deniyor. Uzun zamandır grubun önemli bir kesimini oluşturan EYT’liler, emekli olmak amacıyla seslerini duyurmaya çalıştı. Her defasında hükümetten isteklerini sıralayan eyt’liler, en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, 3600 ek gösterge ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e talimat vermesinin hemen sonrasında ümitlendi. “Acaba Cumhurbaşkanı, bizim için de bir çalışma yapılması için talimat verecek mi?” diye düşündüler.

 Hükümet, EYT’lilerin Sesini Duydu!

 Nihayetinde emeklilikte yaşa takılanların bekledikleri müjdeli haber geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vermiş olduğu talimat sonrasında çalışma için kollar sıvandı. EYT’liler konusunu ele alıp 5 formun üzerinde işi bitirmek istiyor. Alman modeli daha çok dikkat çekiyor. İşte hükümetin, EYT çalışması ile ilgili detaylar ve çok daha fazlası haberimizde…Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT’liler için talimat verdi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konu ile ilgili harekete geçti.

5 formül üzerinde yoğunlaşan Çalışma Bakanlığı, BAĞ-KUR, SSK ile memurları ayrı ayrı kategoride yaş guruplarına göre ele alacak. Zor bir çalışma dönemine girilirken, EYT’liler konusunun hem finansal hem de idari yansımaları dikkate alınıyor.

 Eyt’lilerin Bütçeye Yükü Dikkate Alınıyor

 Tam 10 senedir üzerinde yoğun bir şekilde çaba sarf edilen ve sonuca erdirmek amacıyla hareket edilen EYT hususunda bütçe yükü öncelikli tutuluyor. Yapılan bazı çalışmalarda aynı anda 500 binden fazla kişinin emekli olabilmesi ihtimali söz konusu. Bu durum, maliyetin ansızın artması anlamına geliyor.

 Birinci Formül: kısmi emeklilik, yani 9 Eylül 1999 senesinden önce sigortası bulunan vatandaşlar, 10 sene boyunca prim ödemek suretiyle emekli olabiliyor. Kısmı emekliler olarak da isimlendirilen bu grup, 3600 prim gün sayısını doldurduğu takdirde kadın vatandaşların 50 yaşında ve erkek vatandaşların ise 55 yaşında emekliliğin tadını çıkarmaya başlamaları an meselesi olacak.

 2. formül ise sürenin tamamlanması

 Bu formülde ise 1999 senesinden önceki emeklilik koşulları dikkate alınacak. Yani kadın vatandaşlarda 20 sene (7200 prim gün sayısı ediyor) erkek vatandaşlarda ise 25 seneye yani (9000 gün prim gün sayısı yapıyor) sigortalılık suresini yerine getirenlerin yaş koşuluna bakılmadan emekli olması durumu söz konusu. 2021 senesinden 25 sene geriye doğru gidildiğinde 1996 senesi ve daha da öncesinde sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşlar bu gruba dahil ediliyor. Yasanın çıkması durumunda erkekler 25, kadınlar ise 20 yıl geriye doğru giderek haklarını doldurmuş olacak. 9 Eylül 1999 senesi öncesinde sigortası bulunan kadın vatandaşlar açısından bu süre dolmuş durumda.

 3. formül ise primin tamamlanması

 Bu formüle göre ise 1999 senesinin 9 Eylül tarihinden öncesinde işe girmiş olan vatandaşlar açısından ilk sigortalı olarak işe başladıkları tarihe göre 5000 ile 5975 gün arasında bir prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor. Bu durumda primini dolduran vatandaşların, yaşına bakılmaksızın hak sahibi olacağı anlamına geliyor.

 4. formül ise Almanya sistemidir

 Almanya’da daha önce uygulanmakta olan bu formüle göre sigortalı bir şekilde çalıştığını vatandaşa bir teklif götürülüyor. Vatandaşın emekli olmasına kaç sene kalmış ise her sene açısından belli oranda kesinti yapılıyor. Burada ise kesinti oranı yıllık %2 oranında hesaplanıyor. Yani vatandaşın Emekliliğine 4 yıl kalmış ise birinden %8 kesinti yapıyor. Böylelikle daha az maaş ile daha erken emeklilik hakkı doğuyor.

 5. ve son formülümüz ise Finlandiya sistemi

 Burada daha yine aynı şekilde tıpkı Almanya sisteminde olduğu gibi belli oranda kesinti yapılıyor. Sigortalı vatandaş, kesinti ile erken emekli olmaya hak kazanıyor. Fakat yasanın söylemiş olduğu yaş sınırına gelip emeklilik koşulları meydana gelince bu durumda kesinti ortadan kalkıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP