DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
İnternette Alışveriş Ve İlanlar İçin Yeni Düzenleme Getirildi
  • Finans 365
  • Gündem
  • İnternette Alışveriş Ve İlanlar İçin Yeni Düzenleme Getirildi

İnternette Alışveriş Ve İlanlar İçin Yeni Düzenleme Getirildi

Elektronik ticaret ile internet reklamlarına yönelik Ticaret Bakanlığı tarafından yeni bir çalışma başlatıldı. Buna göre, kişisel veri analizleri ile ilgili 'özel fiyat' sunumu yapılabilecek. Tüketici yorumu 1 sene silinmeyecek, internetten bilet karaborsacılığı artık bundan sonra yasak olacak.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:52
İnternette Alışveriş Ve İlanlar İçin Yeni Düzenleme Getirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnternette yayına sokulan reklamlara yeni bir sistem geliyor. Ticaret Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu yönetmelik taslağına göre, bir mal ya da hizmete yönelik tüketicilerin satın alma davranışları ile diğer bireysel bilgileri analiz edilerek, “kişiselleştirilmiş fiyat” sunumu yapılabilecek. İnternet ortamındaki tüketici yorumları, olumsuz veya olumlu ayrımı yapılmaksızın az 1 sene, en çok 5 yıl boyunca objektif bir biçimde yayınlanacak. İnternet ortamında tüketici şikayeti yayınlanan sitelere, şikayeti yayınlamadan önce satıcı olan kişilere ya da kurumlara cevap hakkı sunulacak. Spor, tiyatro gibi aktivitelerin biletlerini, ile yazılım kullanımı yaparak toplu halde satın almak ya da yüksek fiyatlarla satmak yasaklanacak.

 Çalışmaya göre, herhangi bir mal ya da hizmete yönelik tüketicilerin satın alma davranışları ile diğer bireysel verilerin analiz edilmesi ile sunulmakta olan fiyat, ‘kişiselleştirilmiş fiyat’ şeklinde kabul edilecek. Bu biçimde bir fiyat sunulması halinde bunun ‘kişiselleştirilmiş fiyat’ olduğu tüketiciye dile getirilecek. Özel fiyat sunulmuş olan mal ya da hizmet ile alakalı, güncel fiyatlarla da yine aynı şekilde aynı alanda yer verilecek. Çalışması öngörülen diğer bazı düzenlemeler ise şöyle:

 İnternet ortamında satışı gerçekleştirilen bir mal ya da hizmete yönlendirici arayüz (site görünümü) tasarımları ile seçenekler veya ifadelerle tüketicilerin karar verme iradesi kesinlikle etkilenmeyecek.

Mühendis, diyetisyen doktor gibi uzmanların sadece ruhsat ve diplomalarda bulunan yetki alanlarındaki tanıtımları reklam olarak kullanabilecek. Bir uzman, kendine has spesifik alan haricinde tanıtım gerçekleştirmeyecek. Bu düzenleme ile beraber ilaçlar, beşeri tıbbi ürünler, tıbbi cihazlar ile sağlık hizmetleri, reklama yönelik özel düzenlemesi bulunan mal ve hizmetler arasından çıkarılacak. Böylelikle daha önce internet reklamı kapsamı içerisinden çıkarılan bu ürünler, herhangi bir özel çalışma kapsamında da reklama dahil edilemeyecek. Gıdalar, takviye edici gıdalar, kozmetik ve temizlik mamulleri, tütün ürünleri ile alkollü içkiler gibi ürünler ise reklama ilişkin özel düzenlemesi içerisinde değerlendirmeye devam edebilecek.

 Biletlerin Toplu Alınması

Satın alma sürecini otomatik bir hale getiren bir yazılım ile söyleşi, tiyatro ve spor gibi aktivitelerin biletlerini ve belirlenmiş limitlerin haricinde satın alarak tüketicilere yeniden ya da daha yüksek bir fiyat ile satışa sunmak, aldatıcı ticari uygulama olarak değerlendirilecek.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP