DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
EYT’liye Ocak 2023 zammı müjdesi! EYT yasasının yürürlüğe gireceği tarih açıklandı! Vatandaş bayram etti
  • Finans 365
  • Gündem
  • EYT’liye Ocak 2023 zammı müjdesi! EYT yasasının yürürlüğe gireceği tarih açıklandı! Vatandaş bayram etti

EYT’liye Ocak 2023 zammı müjdesi! EYT yasasının yürürlüğe gireceği tarih açıklandı! Vatandaş bayram etti

ABONE OL
10 Kasım 2022 14:03
EYT’liye Ocak 2023 zammı müjdesi! EYT yasasının yürürlüğe gireceği tarih açıklandı! Vatandaş bayram etti
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Vatandaş bayram etti. EYT’liye Ocak 2023 zammı müjdesi! EYT yasasının yürürlüğe gireceği tarih açıklandı! Yaşı bekleyenlere yönelik düzenlemenin tarihi belli oldu. EYT’nin 15 Ocak’ta yürürlüğe girmesi için hazırlık yapıldığı müjdelendi. Peki emeklilik başvuruları ne zaman ve nasıl yapılacak? İlk maaş ne zaman ödenecek? EYT’lileri heyecanlandıran açıklama geldi. Edinilen bilgiye göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “EYT’nin 15 Ocak’ta yürürlüğe girmesi için hazırlık yapılıyor” dedi. Düzenlemeden kimin, nasıl yararlanacağı henüz belli değil. Ancak süreç Bakan Nebati’nin açıklamalarıyla şekillendi.

EYT’LİYE OCAK 2023 ZAMMI YANSITILIR MI?

Emekliler her yıl Ocak ve Temmuz aylarında zam alıyor. Bu artıştan yeni emekliler de yararlanıyor. Ocak’tan itibaren başvuracak EYT’lilerin aylıkları hesaplanırken Ocak artışı da dikkate alınacak.

EYT’Lİ AYLIKLARI NASIL HESAPLANACAK?

EYT’lilerin maaş hesapları, diğer emekli aylığı bağlananlar gibi, üç dönem üzerinden yapılacak. Buna göre; 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008’in 10’uncu ayından sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı hesaplama söz konusu olacak. 3 ayrı hesap yapılıp birleştirilecek. Yani emekli maaşı hesaplanırken tüm kazançlar dikkate alınacak.

EYT’LİNİN PRİM EKSİĞİ VARSA NE OLACAK?

Yıl şartını tamamlayıp prim günü eksiği olanlar eğer şartları sağlıyorsa borçlanma da yapabilecek. Borçlanma imkanı sadece askerlik ve doğumlarla sınırlı değil. Doktora veya uzmanlık öğrenim dönemi, avukatlık stajı, yurt dışındaki görev, grev ve lokavtta geçen süreler de borçlanılabiliyor. Gurbetçiler de yurt dışı borçlanması yapabiliyor.

Ancak borçlanma tutarları yeni yılla birlikte asgari ücret artışı oranında artacak. Bu nedenle borçlanmayı bu yıl bitmeden yapanlar avantajlı olacak. Borçlanmanın gerekip gerekmediğini görmek için Aralık ayında düzenlemenin detaylarının açıklanması beklenebilir. Borçlanma yapıp ihtiyacı olmadığını anlayanlar da emekli aylığı bağlanmadan önce başvurup iade alabilir.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP