Üniversite Öğrencilerinin SGK Hakları! Üniversite Öğrencilerinin Sigortadan Yararlanma Yaşı Kaçtır?

Üniversite Öğrencilerinin SGK Hakları! Üniversite Öğrencilerinin Sigortadan Yararlanma Yaşı Kaçtır?

ABONE OL
23 Aralık 2022 20:19
Üniversite Öğrencilerinin SGK Hakları! Üniversite Öğrencilerinin Sigortadan Yararlanma Yaşı Kaçtır?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dönemlerde gündeme gelen SGK haberleri nedeniyle üniversite öğrencilerinin SGK hakları da öğrenciler tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. 18 yaşını dolduranların sağlık güvencesi baba ya da anneleri üzerinden belli şartların sağlanması ile devam etmektedir. Üniversite öğrencileri için tüm öğrenim süresi boyunca ve hatta mezuniyetten sonra bile baba ya da anneleri üzerinden sağlıktan yararlanma hakkı devam eder. Baba ya da annesi üzerinde herhangi bir kapsam içerisinde sigortası olmayan üniversite öğrencilere okudukları üniversite tarafından sigorta yapma uygulaması bulunmaz.

Üniversite Öğrencilerinin Sigortadan Yararlanma Yaşı Kaçtır?

Öğrenciler 25 yaşını doldurana kadar baba ya da annesinden sağlık sigortası alabilmektedir. Eğer öğrencinin baba ya da annesinin sigortası aktifse bu durumda sistem otomatik olarak öğrenci bilgisini düzenler. Yani öğrenci baba ya da annesi üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanır. Eğer sigorta işlemleri otomatik olarak açılmadıysa bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu ’na başvurmak gerekir. Böylece sigorta başlatılır.

Üniversiteden mezun olan öğrenciler de mezun olduktan sonra 2 sene içinde de hala anne ya da babasından sağlık güvencesinden faydalanabilir. Bu nedenle baba ya da annenin aktif olarak güvencelerinin bulunması gerekir. Fakat üniversiteden mezun olan kişilerin 25 yaşını doldurmaması gerekir. Bu 2 senelik yararlanma süresi içerisinde 25 yaşını tamamladıysa sigortadan faydalanamayacaktır.

25 Yaşını Dolduranlar Üniversite Öğrencilerinde SGK İşlemleri

25 yaşını dolduran fakat sigortalı bir yerde çalışma fırsatı bulamayan kişiler genel sağlık sigortası için aylık prim ödemesi yapmalıdır. Bu şekilde sağlık sigortasından aylık olarak faydalanabilir. Aynı zamanda gelir testi başvurusu da yapılarak yeşil kart çıkarılabilmektedir. Yeşil kart ile herhangi bir prim ödemeden sağlık hakkından faydalanılabilir. Yeşil kart başvurusu da yine Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılır.

Üniversite öğrencilerinin SGK hakları 25 yaşına kadar tamamen geçerlidir. Eğer öğrencinin anne ya da babasının sigortası varsa herhangi bir haktan eksik durumda olmazlar. Fakat eğer sigortası yoksa her haktan da yararlanamaz. Üniversite öğrencilerinin SGK hakları bir yandan sigortalı işte çalışmasıyla da kullanılır.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP