Çekilmeyen Rapor Parası Ne Olur? Rapor Parası Hesaplama!

Çekilmeyen Rapor Parası Ne Olur? Rapor Parası Hesaplama!

ABONE OL
23 Aralık 2022 20:41
Çekilmeyen Rapor Parası Ne Olur? Rapor Parası Hesaplama!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Vatandaşlar tarafından çekilmeyen rapor parası ne olacak ya da nasıl çekilebilir sorusu oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Hastalık ya da iş kazası gibi sebeplerle çalışamadığı için iş göremezlik raporu olan personeller ay başında maaşı tam yattığı zaman SGK’daki rapor parasını umursayamıyor.

Bir SGK müdürlüğü her ay ortalama 7- 8 bin dolayında dosya açmaktadır. Türkiye genelinde ise binlerce çalışan rapor parasını almıyor. Fakat 5 sene zaman aşımı süresi var. İşçinin iş kazası, analık, meslek hastalığı ya da hastalık nedeni ile çalışamaması halinde geçici olarak iş göremezlik durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından rapor parası (iş göremezlik parası) ödenmektedir. Böylece çalışamadığı günler için işçi maaşı da alamamışsa kendisine maddi destek sağlanmış olur.

Ödenek Nasıl Hesaplanır?

İş göremezlik ödeneği her ayın 8 ila 14’ü arasında çekilmek üzere SGK tarafından çalışan adına banka hesabına yatırılmaktadır. Fakat paranın bu tarihler arasında çekilmemesi durumunda ödenek SGK hesabına geri döner. Rapor parasının unutulması durumunda emanet hesapta kalır. 5 sene içerisinde çekilmemesi halinde ise rapor parası zaman aşımına uğrar.

Bir günlük iş göremezlik ödeneği ise rapor tarihinden önceki 3 aylık brüt kazanca göre hesaplanmaktadır. 3 aylık brüt kazanç, 90’a bölünür. Bu sayede günlük brüt kazanç hesaplanır. Çıkan günlük rakamın ayakta yapılan tedavilerde 3’te 2’si, yatarak tedavilerde ise yarısı alınarak raporlu gün sayısı ile çarpılıyor.

Buna göre 2018 için 2.029 liralık brüt asgari ücret üzerinden hesaplandığı zaman örneğin hastalık halinde ayakta tedavide günlük rapor parası 45 lira yatarak tedavide ise 33, 8 lira üzerinden hesaplanıyor. Brüt asgari ücret artmaya başladıkça bu rakamlar da artıyor. Asgari ücret üzerinden hesaplandığı zaman hastalık sebebiyle ayakta tedavi görerek 20 gün rapor alan bir çalışanın rapor parası 810 lirayken, yatarak tedavide ise 608 lira tutmaktadır.

Örneğin 4 bin TL brüt ücret üzerinden hesaplanırsa bu rakamlar sırasıyla 1.600 lira ve 1.200 lira olarak yatırılmaktadır. İş kazası halinde asgari ücretlide aynı süre için çekilmeyen rapor parası 900 lira olur.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP