DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

%
İhbar Süresi Beklenmek Zorunda Mı? İhbar Tazminatına Hak Kazanma Şartları Neler?
  • Finans 365
  • Gündem
  • İhbar Süresi Beklenmek Zorunda Mı? İhbar Tazminatına Hak Kazanma Şartları Neler?

İhbar Süresi Beklenmek Zorunda Mı? İhbar Tazminatına Hak Kazanma Şartları Neler?

ABONE OL
27 Aralık 2022 18:49
İhbar Süresi Beklenmek Zorunda Mı? İhbar Tazminatına Hak Kazanma Şartları Neler?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

İşçiler ve işverenlerin arasındaki iş akdinin feshi durumunda merak edilen hususlardan biri ihbar tazminatıdır ve buna yönelik olarak ihbar süresi beklemenin zorunlu olup olmadığı da merak edilmektedir. İş Kanunu içerisinde belirsiz süreli iş sözleşmelerine ilişkin olarak işçilerin çalıştığı sürelere göre bildirimden sonra sözleşmelerinin de sona ermesine kadar geçecek olan süreler gösterildi. İhbar tazminatının kanuni dayanağı da İş Kanunu’nun 17. maddesidir.

İhbar Tazminatı Nedir?

İş Kanunu’nda belirtilen bildirim sürelerine uymayan işçi ya da yine aynı şekilde işçinin işine son veren işveren bildirim sürelerine göre ücreti tazminat ödemek zorundadır. Bu tazminata ihbar tazminatı denilir. Bununla birlikte eğer deneme süresi içerisinde bir çalışanın iş sözleşmesi iş vereni tarafından da sonlandırılıyorsa, işverenin herhangi bir ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü de yoktur.

İhbar Tazminatına Hak Kazanma Şartları Neler?

İş Sözleşmesi belirsiz süreli olmalıdır. İş Kanunu’nun 17. Maddesi’nde ihbar süresi tanınması gereken bu iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerektiği de belirtilmiştir. Bu bağlamda fesih haklı bir sebebe dayanmamalıdır. İş sözleşmesini haklı bir sebebe dayanarak fesheden tarafın karşı tarafa ihbar tazminatı ödemesinin yapması gerekmeyecektir. İş Kanunun 24. Maddesine göre işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkı düzenlemiştir.

Haklı sebepler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde ya da bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda iş verene de ihbar tazminatı ödemeyecektir. Bu gaklı nedenler; sağlık nedenleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb., zorlayıcı nedenleri, işçinin gözaltına alınması ve buna bağlı olarak tutuklanması halinde devamsızlığın kanunda gösterilen süreleri aşması olabilmektedir.

İş akdi ihbar süresi verilmeden feshedilmelidir İş Kanunu 17. Maddesine göre taraflardan birinin iş sözleşmesini feshedeceği tarafa karşı gelen çalışma süresine göre bildirim süresini tanıması öngörülmüştür. Aksi takdirde bildirimde bulunmayan bu taraf da ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Fesih bildirimine ilişkin şartlar da yerine getirilmemiş olmalı. İş Kanunu’nda işverenin fesih bildirimini yazılı bir şekilde yapmak ve fesih sebebi ve ihbar süresi kesin ve açık bir şekilde belirtmek zorunda olduğu belirtilmelidir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP