Son dakika haberi olarak ajanslara düştü! Geliri 3 bin 336 TL altında olanlara bedava olacak!

Son dakika haberi olarak ajanslara düştü! Geliri 3 bin 336 TL altında olanlara bedava olacak!

ABONE OL
2 Ocak 2023 14:50
Son dakika haberi olarak ajanslara düştü! Geliri 3 bin 336 TL altında olanlara bedava olacak!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Geliri 3 bin 336 TL altında olanlara bedava olacak! Son dakika haberi olarak ajanslara düştü! Sağlık sistemiyle ve sosyal güvenlik uygulamalarıyla dünyaya örnek olan Türkiye, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile tüm vatandaşlara sağlık hizmeti sunuyor. GSS sistemi ile tüm vatandaşlar sağlık ve ilaç hizmetinden yararlanıyor. TC kimlik numarası ile muayene ve tedavi olunuyor, ilaçlar alınıyor. Özel hastanelerde de katkı payı ile sağlık hizmetinden yararlanılıyor. Hatta emekliler bunun için daha az ödeme yaparken, eczanede de ilaç için para vermiyor. İlaç parası daha sonra emekli maaşından kesiliyor.

BORÇLUYA YENİ İMKAN

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağ-Kur borcu olan vatandaşlar için yeni Cumhurbaşkanlığı kararı yürürlüğe girdi. Borçlu vatandaşlar bu yıl da sağlık hizmeti alabilecek. Prim borcu bulunanların sağlık hizmeti almasına ilişkin verilen süre 31 Aralık 2022’de dolmuştu. Karara göre, GSS sistemi kapsamında olup prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak vatandaşlara ve bakmakla yükümlü yakınlarına, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastanelerinde) yıl sonuna kadar sağlık hizmeti verilecek.

PRİMLER DEĞİŞTİ

GSS prim tutarı ile primi devletin karşılaması için belirlenen gelir sınırı da yeni asgari ücretle birlikte değişti. GSS primi geçerli brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kadar oluyor. Bu yıl için brüt asgari ücret 10 bin 8 lira olduğu için aylık prim de 300,24 lira olarak uygulanacak. Sosyal güvencesi olmayanlar yani çalışmayanlar ya da birisinin bakmakla yükümlü olduğu kişi olmayanlar ayda 300,24 lira primle ailece GSS kapsamına alınacak.

DAR GELİRLİNİN PRİMİ DEVLETTEN

Eğer bu vatandaşların bu primi ödeme güçleri yoksa bu kez kendilerinden para alınmıyor ve primleri devlet ödüyor. Bunun için kaymakamlıklarda gelir testi yaptırmak gerekiyor. Gelir testi için başvuran ve hane içinde kişi başı geliri 2 bin 157 liranın altında çıkanların primi devlet tarafından karşılanıyordu. Bu gelir sınırı da yeni asgari ücretle 3 bin 336 liraya yükseldi.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP