DOLAR

32,2053

-0.22%
EURO

35,1156

-0.22%
ALTIN(gr)

2.498,17

1,32%
BİST 100

%
Milyonlar bekliyordu! Çalışanlara yönelik hangi destekler geldi? Borç sildirme müjdesi!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Milyonlar bekliyordu! Çalışanlara yönelik hangi destekler geldi? Borç sildirme müjdesi!

Milyonlar bekliyordu! Çalışanlara yönelik hangi destekler geldi? Borç sildirme müjdesi!

ABONE OL
25 Ocak 2023 09:57
Milyonlar bekliyordu! Çalışanlara yönelik hangi destekler geldi? Borç sildirme müjdesi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin detaylarını açıkladığı tarihi yapılandırma paketi milyonların yüzünü güldürdü. Kısa süre içinde Meclis’e sevk edilip, Şubat ayı içerisinde hayata geçirilmesi planlanan düzenleme ile vatandaşa, şirketlere pek çok kolaylık gelecek. Borçların üstünü çizecek, EYT’lilere avantajlar sağlayacak, iş kuranları ve istihdamı destekleyecek düzenlemeyle ilgili merak edilen soruların yanıtları şöyle:

* Borç sildirmek SSK’lı olma yolunu nasıl açıyor?

Bağ-Kur prim borcu olan ancak SSK’dan primleri emeklilik için yeterli olanlar açısından avantaj olacak. Emeklilik için 7200-9000 prim günü tamamlamak zorunda olanlar prim borçlarıyla birlikte buna ait hizmet sürelerini sildirdikten sonra SSK primleri daha fazlaysa 5000 prim günüyle SSK’dan emekli olabilecek.

* Matrah artırımı imkanı var mı?

Yapılandırma yasasıyla matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine imkân sağlayan düzenlemelere de yer verilecek. İşletmeler, 2018 ila 2021 yılları için, gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergilerinde matrah ve vergi artırımı yaparak vergi incelemesi ve tarhiyata muhatap olmayacak. Artırılan matrahların vergileri peşin ödenirse o zaman vergi aslında da yüzde 10 indirim sağlanacak.

* Çalışanlara yönelik hangi destekler geliyor?

Turizm sektöründeki personelin tüm yıl çalışabilmesi ve nitelikli personel istihdamının kalıcı hale getirilmesi için yeni bir destek sistemi düzenlenecek. Yıl boyunca faaliyet gösteren turizm işletmesi belgeli ve Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamındaki ve bu program kriterlerinden üçüncü aşama sertifikasına sahip konaklama tesisi işyerlerinde çalışan sigortalılar için kış veya yaz turizmi kapsamında belirlenecek aylarda prim desteği verilecek. Bu destek kapsamında prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçmemek şartıyla, bildirilen prime esas kazanç üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı Hazine tarafından karşılanacak. AR-GE tasarım ve destek personelinin merkez ve bölge dışı çalışma sürelerinin yüzde 100’e çıkarılmasına imkan verilecek.

* Genç girişimci istisnasının artırılması ne kadar avantaj sağlayacak?

İlk defa işe başlayan gelir vergisi mükelleflerinin 3 hesap dönemi kazançlarının yıllık 75 bin lirası gelir vergisinden istisna ediliyor. Söz konusu tutar 2023 yılı için 150 bin liraya çıkarılıyor ve her yıl için Gelir Vergisi tarifesinin ikinci dilimi tutarına paralel artması sağlanacak. Bu düzenleme ile gençlerin bu yıl elde edebileceği vergi avantajı 26 bin 500 liraya ulaşacak.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP