Devlet tarafından depremzedeye hangi destekler var? Kira, taşınma yardımı, işsizlik parası kaç TL? Esnafa, işletmelere nakdi ödeme
  • Finans 365
  • Teşvik - Hibe - Destek
  • Devlet tarafından depremzedeye hangi destekler var? Kira, taşınma yardımı, işsizlik parası kaç TL? Esnafa, işletmelere nakdi ödeme

Devlet tarafından depremzedeye hangi destekler var? Kira, taşınma yardımı, işsizlik parası kaç TL? Esnafa, işletmelere nakdi ödeme

ABONE OL
19 Şubat 2023 13:49
Devlet tarafından depremzedeye hangi destekler var? Kira, taşınma yardımı, işsizlik parası kaç TL? Esnafa, işletmelere nakdi ödeme
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Esnafa, işletmelere nakdi ödeme… Devlet tarafından depremzedeye hangi destekler var? Kira, taşınma yardımı, işsizlik parası kaç TL? Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi sonrasında yaralar sarılmaya başlandı. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının sonrasında duyurduğu konutları depremde hasar görenlere yönelik 10 bin liralık destek ödemelerine başlandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), hane başı destek ödemelerini depremzedelerin Ziraat Bankası hesaplarına otomatik olarak yatırırken, banka hesabı olmayanlara da T.C kimlik numarasıyla ödeme yapıldığı bildirildi.

Kahramanmaraş odaklı 6 Şubat’ta yaşanan ve toplam 10 şehrimizde büyük yıkımlara yol açan deprem felaketlerinden derinden etkilenen vatandaşlarımıza destek olmak suretiyle 10 bin liralık acil destek ödemeleri başladı.

10 Bin TL Destek Ödemesinden Kimler Yararlanabilir?

Deprem felaketinden etkilenen toplam 10 ilimizde ödemeler başladı. Söz hususu ödemeler Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliği ile kesinleşmemiş hasar belirleme bilgileri üzerinden ikametgah verisi baz alınarak yapılıyor.

Nereye Başvurmak Gerekiyor?

10 bin liralık destek ödemesi amacıyla e-Devlet’ten müracaat şartı bulunmuyor. Hane Başı Destek Ödemeleri Ziraat Bankası’nda hesabı belirleme edilen depremzedenin direk hesabına, hesabı olmayanların da TC kimlik numaralarına yapılıyor.

Destek Ödemesinde Süre Sınırı Var Mı?

Ödemeler, devam eden hasar belirleme çalışmaları sonuçlandıkça yapılmaya devam edecek. Herhangi bir bir vakit sınırı bulunmuyor.

Kira Ve Taşınma Yardımı

İlk aşamada oturulamaz haldeki konutlar amacıyla hane başına 15 bin lira taşınma desteği ödenecek. AFAD Acil Yardım ödeneğinden konteyner kentler dışında kalacak ev sahiplerine 5 bin TL, kiracı olanlara da 2 bin TL kira yardımı yapılacak. Hem de kendi araçlarıyla deprem bölgesi dışındaki illere taşınanların yakıt masrafı da karşılanacak.

100 Bin Liralık Nakit Destek Kimlere Verilecek?

Nakdi destek depremde yaşamını yitirenlerin yakınlarına acil ihtiyaçları için verilecek. Şehir değiştirenlerin deprem bölgesine yönelik desteklerden yararlanması konusunda herhangi bir hak kaybı söz konusu değil. 100 bin liralık nakdi yardım AFAD üzerinden sağlanacak. Afetzede hak sahipliği için e-Devlet üzerinden veya mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden başvuru yapılabilir.

İşletmelere, Esnafa Da Nakdi Destek

Devlet depremzedeye hangi destekleri sağlıyor? Kira, taşınma yardımı ne kadar? 100 bin TL lik destek kimlere verilecek?

Deprem bölgesindeki işletmelere yönelik ilave Kredi Garanti Fonu kefaleti acil destek paketi sunulacak. KGF üzerinden Hazine garantili 10 milyar lira işletme giderleri, 10 milyar lira yatırım, proje desteği kapsamında 20 milyar liralık kredi desteği verilecek. Başvurular gelecek hafta başlayacak. Acil destek programdan durumunu valilik, kaymakamlık gibi ilgili resmi makamlardan belgeleyen işletmeler yararlanacak.

Mazot Ve Gübre Desteği

2022 yılından beri ayni olarak ödenen mazot ve gübre desteği 10 şehirde nakit olarak verilecek. Toplam 2,8 milyar liralık destek bu ay sonuna kadar üreticilerin hesabına yatacak.

İşsizlik Parası 

İşsiz kalanlar 3 bin TL ile 6 bin TL arasında değişen tutarlarda işsizlik ödeneği alabilecek. Depremde işsiz kalanlar son 3 yılda 600-900 gün primi varsa 6 ay, 900-1079 günü olanlar 8 ay, bin 80 günü olanlar da 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek. Ayrıca sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Depremde hayatını yitirenlerin SSK’da 900 gün, Bağ-Kur’da 1800 gün, Emekli Sandığı’nda 1800 gün primi varsa ilgili kurumlara yazılı müracaat etmek şartıyla hayatta kalan eş, çocuk, anne ve babasına aylık bağlanacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP