3600 günle emeklilik hesaplama değişti! Kim, kaç yaşında, ne zaman emekli olacak?

3600 günle emeklilik hesaplama değişti! Kim, kaç yaşında, ne zaman emekli olacak?

ABONE OL
22 Şubat 2023 08:31
3600 günle emeklilik hesaplama değişti! Kim, kaç yaşında, ne zaman emekli olacak?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Kim, kaç yaşında, ne zaman emekli olacak? 3600 günle emeklilik hesaplama değişti! Son günlerin en çok merak edilen konularından birisi de emeklilik yaşını hesaplama hususu olarak karşımıza çıkıyor. Emeklilik şimdilerde sigortalı olarak çalışan vatandaşların kanunlar üzerinden tespit edilen çalışma saatlerinin doldurarak, işlevini gerçekleştirmesine bundan sonra lüzum kalmayan bireylerin yararlandığı prensiptir. Birey uzun seneler süresince süren çalışma hayatından sonra belirli bir yaş civarına geldikten sonra alakalı koşulları sağladıktan sonra emekli olur.

Aslında 2023 senesi itibariyle uygulanacağı beklenilen planlama ardından hesaplama işleminin de güncelleneceğini söyleyebiliriz. Peki, emeklilik amacıyla yaş hesabı nasıl yapılmaktadır? İşte merak ettiğiniz bütün ayrıntılar!

Emeklilik Yaş Hesabı Nasıl Hesaplanıyor?

Milyonlarca kişinin en çok merak ettiği konulardan birisi de emeklilik yaş hesabı konusudur. Kişilerin emekli olabilmeleri için ilk önce sigortalılık sürelerini tamamlamaları gerekiyor. Sürelerini tamamlamadan kişiler emekli olamazlar. Dolayısıyla sürelerin mutlaka tamamlanması gerekiyor.

Emeklilik süre kişinin ilk kez çalışmaya başladığı tarihle emekliye ayrılacağı tarih arasındaki süreyi kapsar. Kişi çalışırken sigortalılık sürecinde işveren kişinin sigortasını yatırması gerekiyor. Prim ödemesi her ay işveren tarafından düzenli olarak yapılması gerekiyor.

Günümüzde emekli olmak için üç koşul bulunuyor. Bunlar;

– Belirli bir süre sigortalı olma

– Belirli bir dönem boyunca SGK priminin ödenmesi

– Yaş kriteri

3600 Gün ile Kişiler Emekli Olabilirler Mi, Hesaplama Nasıl Olur?

Kişiler belli şartları sağladığı taktirde 3600 gün ile emekli olabiliyorlar. Buradaki asıl önemli nokta belli başlı kriterleri sağlamaktır. Kişilerin bu kampanyadan yararlanmaları için 15 yıllık sigorta süresini tamamlamış olmaları gerekiyor. Aynı zamanda en az 3600 gün prim ödemiş olmaları gerekiyor. Kişilerin sigorta prim gününü tam tamına 3600 gün ödemeleri gerekiyor.

Örnek olarak 1972 yılında hayata gelen bir kişinin sigorta giriş tarihi 1987 olan bir birey yaş koşulundan emekli olabilmesi için 20 yıl sigortalılık süresi 5225 prim ödeme şartı bulunuyor. Aynı zamanda 44 yaş şartına uyması da tabiidir. Yukarıdaki örnekten yararlanarak siz de hesaplama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Recep Ersahin

    3600 ek gösterge güme mi gitti.Ensan Bakan bilgili şöyle ifadeler kullanmıştı.3600 Ek Göstergenin 2023 Şubat 15 e kadar mevcut durumuna ilaveten memuriyette 30 yıl hizmeti olan 1/4 ne düşmüş 2 yıl ve 4 yil universite mezunu tüm kurum çalışanlarına da direkt 3600 verilecektir demişti.Eeee nerede kaldı bu vaat.Yoksa yakanmiydi.Hayat devam ediyor her şeye rağmen verilen sözler yerine getirilmeli.


HIZLI YORUM YAP