DOLAR

32,2511

0.14%
EURO

35,0023

0.27%
ALTIN(gr)

2.417,88

0,36%
BİST 100

%
Tapuda hibe etmek ne demek? Mirasçılar arasında hisse devri nasıl olur?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Tapuda hibe etmek ne demek? Mirasçılar arasında hisse devri nasıl olur?

Tapuda hibe etmek ne demek? Mirasçılar arasında hisse devri nasıl olur?

ABONE OL
26 Şubat 2023 20:35
Tapuda hibe etmek ne demek? Mirasçılar arasında hisse devri nasıl olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Miras payı, ölen kişinin miras bıraktığı paylardır. Miras payının devri, mirasın kalan mirasçıları arasında gerçekleşir. Miras payının devri işlemi, tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılır. Bu işlemle birlikte, hissedarın payı üzerindeki hakları da devredilir. Ancak hissedarların aklını kurcalayan bazı sorular bulunmaktadır.

Mirasçılar Arasında Hisse Devri Nasıl Olur?

Miras payının devri işlemi, tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılır. Ancak Medeni Kanunun 677. Maddesine göre, bunun noterde düzenlenmesi de mümkün olmaktadır. Miras payının devri bedelli de satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış sureti ile devir sayılır.

Bedelli devirde, mirasçılar payın karşılığında belirli bir bedel ödemektedirler. Bedelsiz devir ise, mirasçıların birbirlerine karşılıksız olarak pay devretmesi şeklinde gerçekleşmektedir.

Hisseli Tapuda Hisse Fazla Olursa Ne Olur?

Mirasın kalan mirasçıları arasında miras payı bölüşülürken, her bir mirasçıya düşen pay belirlenir. Ancak bazı durumlarda, miras payları eşit olarak bölüşülemez. Bu durumda miras payları hisseli tapuda yer alan payların fazla olması şeklinde gerçekleşir.

Medeni Kanun 697. Maddesine göre, paydaşlıktan çıkarmaya dair hükümlerin, pay üzerinde kurulmuş olan intifa ve diğer ayni hak sahiplerine de uygulanacağı belirtilmektedir. Bu hükme göre, paydaşlardan birisinin kendi payı üzerinde üçüncü bir kişiye sağladığı intifa, kat irtifakı gibi ayni bir hak bulunması halinde, hak sahibi üçüncü kişinin bu hakkı kullanımı mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

Eşler Birbirinden Habersiz Ev Alabilir Mi?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan maddesine göre, “Eşlerden bir tanesi, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini iptal edemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz

finans365.com özel içerik

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP