DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Hisseli tapuya nasıl ev yapabilirim? Hisseli tapu nasıl tek tapuya dönüşür?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Hisseli tapuya nasıl ev yapabilirim? Hisseli tapu nasıl tek tapuya dönüşür?

Hisseli tapuya nasıl ev yapabilirim? Hisseli tapu nasıl tek tapuya dönüşür?

ABONE OL
27 Şubat 2023 08:19
Hisseli tapuya nasıl ev yapabilirim? Hisseli tapu nasıl tek tapuya dönüşür?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisseli tapu sahiplerinin, ellerindeki tapuyu tek tapuya dönüştürmek için neler yapmaları gerektiği konusunda birçok soruları vardır. Bu makalede, hisseli tapuya dair sıkça sorulan sorulara yanıt vererek konuya açıklık getireceğiz.

Öncelikle, hisseli tapuya dair merak edilen hususlardan biri, muvafakatname nedir sorusudur. Muvafakatname, emlak sektöründe bir kişinin oturduğu evi satmak istediği zaman eşinden alması gereken belgeyi ifade eder. Medeni Kanuna göre bu belge olmadığı zaman yapılan herhangi bir satış geçersiz kılınır. Bu işlem için söz konusu muvafakatnameler noterde düzenlenir.

Bir diğer merak edilen soru, hisseli tapuya nasıl ev yapabileceğimizdir. Müşterek, yani ortak, hisseli olan bir arsaya ev yapılabilir. Ancak, hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun bilinememesinden dolayı, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda, diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olur.

Hisseli tapunun tek tapuya dönüştürülmesiyle ilgili olarak, taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini üçüncü kişiye satarak tapuda devir işlemini gerçekleştirebilirler. Bu halde yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satıp tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tek tapu sahibi olur.

Miras payının kardeşe satışı da gerçekleşebilecek bir işlemdir. Miras bırakan kişinin ölümünden sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilirler. Bu tasarruflardan biri de payının tamamını veyahut bir bölümünün herhangi bir kişiye satışıdır.

Tapusu olmayan tarlanın tapusu nasıl alınır sorusu da sıkça sorulan sorular arasındadır. Tapuya kayıt olmamış ya da tapuda kayıtlı olan taşınmazı yasal koşullar altında 20 yıl müddet ile malik sıfatı ile elinde bulunduran ve zilyedi olan kişi, taşınmazın kendi mülkü olarak tapuya adına tescilini talep edebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP