DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Kaybolan tapuyu çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir? Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Kaybolan tapuyu çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir? Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?

Kaybolan tapuyu çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir? Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?

ABONE OL
26 Şubat 2023 21:01
Kaybolan tapuyu çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir? Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisseli tapular, birden fazla kişinin sahip olduğu tapulardır. Bu tip tapular, birçok kişinin mülkiyet hakkı olduğundan dolayı yönetimi ve kullanımı açısından bazı sorunlar yaratabilir. Bu nedenle hisseli tapuların tek tapuya çevrilmesi, kişilerin işlerini kolaylaştırabilir. Ancak, bu işlem yapılırken bazı evrakların sağlanması gerekmektedir.

Kaybolan tapunun çıkartılması için ise öncelikle taşınmazın bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurulması gerekmektedir. Tapu kaydının çıkartılması işlemi için nüfus cüzdanı gibi resmi kimlik belgeleriyle başvuru yapılması gerekmektedir.

Paylı mülkiyet hisseleri üzerine haciz konulup konulamayacağı ise Türk Medeni Kanunu’nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açıkça belirtilmektedir. Ancak, bu madde paylı mülkiyet hisselerinin taşınır, taşınmaz veya alacaklar üzerinde olmasına göre ayrım yapmamaktadır.

Hisseli tapuların tek tapuya çevrilmesi, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci maddesi uygulaması yapılmadığı durumlarda mümkündür. Uygulama sırasında, paylı mülkiyet hisselerine düzenleme ortaklık payı (DOP) kesildikten sonra kalan pay, hisseli olarak tahsis edilebilir. Hissedarlar daha sonra hisselerini satın alarak veya birden fazla parsel tahsis edildiyse, parselleri aralarında taksim edebilirler.

Ancak, uygulama 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci maddesi ile 2981/3290 sayılı Kanunun EK.1 maddesi birlikte yapılıyorsa ve hissedarlara birden fazla parsel tahsis ediliyorsa, müstakil imar parseli verilmesi ancak hisselerin yeterli olması durumunda mümkündür.

Sonuç olarak, hisseli tapuların tek tapuya çevrilmesi ve kaybolan tapuların çıkartılması gibi işlemler için ilgili evrakların ve belgelerin doğru bir şekilde sağlanması gerekmektedir.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Miraç emlak Bozdoğan

    Bunlar basma kalıp eski uygulama ve bilgiler. Şimdi yeni tapu çıkartmak için tapu müdürlüğüyle hiç bir ilgisi yok. E devlet ve Web tapudan, harcı ( PTT, bankalara) yatırılıp çıktı alınarak yapılmaktadır.


HIZLI YORUM YAP