27-28 Şubat EYT son dakika haberi: Prim gün şartında 8 Eylül 1999 öncesine dönüldü mü? İlk maaş o tarihte
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • 27-28 Şubat EYT son dakika haberi: Prim gün şartında 8 Eylül 1999 öncesine dönüldü mü? İlk maaş o tarihte

27-28 Şubat EYT son dakika haberi: Prim gün şartında 8 Eylül 1999 öncesine dönüldü mü? İlk maaş o tarihte

ABONE OL
27 Şubat 2023 11:21
27-28 Şubat EYT son dakika haberi: Prim gün şartında 8 Eylül 1999 öncesine dönüldü mü? İlk maaş o tarihte
1

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT düzenlemesinde Genel Kurul’da değişiklik yapılması mümkün. Bu konuda pek çok talep de bulunuyor. SSK’lılar prim gün şartında da 8 Eylül 1999 tarihinin öncesine dönülmesini istiyor. Bu talep hayata geçerse EYT’li SSK’lıların 5000 ile 5975 arasında olan prim gün şartı, 5000 olarak uygulanacak.

Geçmişte staj girişi olanların da talepleri var. Staj ile çalışma hayatına başlayanlar, bu sürelerin borçlanma yapılarak uzun vadeli sigorta kollarından sayılmasını ve işe başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyor. Böylece staj yapanların işe başlangıç tarihleri geriye çekilecek. Yani talepler kabul edilip bu yönde düzenleme yapılırsa, staj sürelerinin sigorta süresi sayılması için borçlanma yapılması yetecek.

Ayrıca SSK’lıların 3600, Bağ-Kur’luların 5400 prim günüyle kısmi emeklilik imkanında da yaş şartının 1999 öncesine döndürülmesi talepleri var. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların SSK’dan 3600, Bağ-Kur’dan 5400 günle kısmi emeklilik imkanı bulunuyor. Burada bir yaş şartı bulunuyor. Yaş şartı günlerin tamamlandığı tarihe kadar kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa kadar çıkıyor. Ancak burada da 8 Eylül 1999 öncesine dönülmesi durumunda kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş şartı geçerli olacak.

Meclis’teki düzenlemeyle emekli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlayan işçiler için ödenen sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim uygulanacak. Böylece normal çalışan ile EYT düzenlemesiyle emekli olan çalışan arasındaki prim farkı 2 puana düşecek. İşverenler bu farkın da kaldırılmasını isterken, 10 günlük sürenin ise TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında 1 aya uzatılması talepleri bulunuyor. Bu iki değişikliğin yapılıp yapılmayacağı da Meclis’te belli olacak.

BAŞVURU TAKVİMİ

Emeklilik başvuruları ise EYT düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra başlayacak. SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular başvuruları e-Devlet’ten ya da SGK’dan yapılabilecek.

Memurlar ise emeklilik başvurusunu Hizmet Takip Platformu (HİTAP) üzerinden gerçekleştirebilecek. Emekli aylıkları başvuruların yapıldığı tarihi izleyen aydan itibaren başlıyor. Mart ayında başvuranların emekli aylıkları 1 Nisan’dan itibaren hesaplanacak. Şartları henüz yerine getirmemiş olan kişiler ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verecek. Onların maaşı da dilekçeyi izleyen ay başından itibaren hesaplanmaya başlanacak.

İLK AYLIK NE ZAMAN YATIRILIR?

Mart ayında dilekçe verenler için aylık başlangıcının 1 Nisan olması, ilk emekli aylığı ödemesinin Nisan ayında yapılacağı anlamına gelmiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, normalde emeklilik başvurularını bir hafta-10 gün içerisinde sonuçlandırıyor. Ancak aynı ayda çok başvuru olması nedeniyle sürecin uzaması ihtimali de bulunuyor. Ancak bu durum bir kayba yol açmayacak. Yetişmezse de bir kayıp olmayacak, biriken tüm maaşlar birlikte yatırılacak.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (4)
  • İsmail

    Emeklilik ne zaman Olcan

  • Milliyetci

    Bellenmiş bir 99 öncesi peki sonrasi bu ülkenin uşagımı kölesimi bilmem nesimi…… hükümette muhalefette yanlış icindeler bir yasa çıkariyorsunuz ama eksik bir yasa çikarılıyorsa ya tüm milleti kapsar yada tüm milleti kapsar yarın gelip oy istiyceksiniz hangi yüzle bırakın artik garip guraba üzerinden pirim yapmayı

  • Hasan Arslan

    5427184988

  • Emine İslam

    İnşallah bugün Hayırlı haberleri alırız Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’dan 5.000 prim 20 yıl şartı koyar bayanlarda �nşallah biz de emekli oluruz Ben 94 yılında Sigortam başladı 94’ün 12 ayın 10’unda sigorta girişim oldu Şu an 46 yaşındayım 2 tane çocuk borçlanması yaptı ve bunu yapma sebebimiz de açıklamaya göre 20 yıl 20 yılı doldurup 5.000 günü olan kişiler yer takıntısı emekli olabilir dendi Biz de buna göre borçlandık 100 milyar para çektim 170 milyar geri ödeyeceğim zaten Allah her şeyin hayırlısını versin Tüm Türkiye’nin Türkiye içinde Geçmiş olsun inşallah bizler de ölmeden emekli olurum 27 yıl çalışma hayatım var Sayın başkanımız da yarın inşallah en güzel açıklamayı bekliyoruz nereye yeterli olarak


HIZLI YORUM YAP