2023 Mart ayı EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Kademeli primle emeklilik ne demek?
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • 2023 Mart ayı EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Kademeli primle emeklilik ne demek?

2023 Mart ayı EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Kademeli primle emeklilik ne demek?

ABONE OL
1 Mart 2023 18:50
2023 Mart ayı EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Kademeli primle emeklilik ne demek?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Kademeli primle emeklilik ne demek? 2023 Mart ayı EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 1999 yılında getirilen yaş şartına takılarak hak kaybına uğrayan ve bu nedenle emeklilik hayalleri suya düşen kişilerdir. Ancak son dönemde yapılan düzenlemelerle EYT’li vatandaşların emekli olabilmesi için yeni koşullar belirlenmiştir. Peki, EYT düzenlemesi nedir? Hangi şartlar yerine getirilirse emeklilik hakkı kazanılabilir? İşte tüm detaylar…

2023 Mart Ayı EYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yapmak oldukça kolay bir işlemdir. TC kimlik numaranızla e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazmanız yeterlidir. Çıkan sonuçlardan ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi’ belgesine tıklayarak işleme başlayabilirsiniz.

Ardından açılan sayfada sağ üst köşede yer alan ‘yeni başvuru’ sekmesine tıklayarak devam edebilirsiniz. Tahsis talep türü sekmesinden ‘yaşlılık aylığı’ seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. SSK kapsamında aylık talep edecekler ‘4A SSK’, Bağkur kapsamında aylık talep edecekler ise ‘4B Bağkur’ seçeneğini tercih etmelidir.

Daha sonra karşınıza çıkacak olan başvuru formunda TC kimlik numaranız, ad-soyad bilgileriniz ve ikametgah adresiniz otomatik olarak yer alacaktır. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçip açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazmanız gerekmektedir. Ayrıca diğer iletişim bilgilerinizi de doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir.

‘Aylık alıyor mu?’ sorusunda evet ya da hayır cevabını işaretlemeniz gerekmektedir. Sonrasında ‘ileri’ butonuna tıklayarak ilerleyebilirsiniz ve son olarak ‘başvur’ butonuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Başvuru işleminiz burada sona ermektedir. Böylelikle bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacaktır. E-devlet üzerinden yapılan emeklilik başvurusu işleminin sonucu SGK tarafından değerlendirilerek başvuru sahibine bildirilecektir.

EYT Düzenlemesi Nedir?

EYT düzenlemesi, emeklilikte yaşa takılanlar için getirilen yeni bir uygulamadır. Bu uygulama ile 1999 yılından önce sigortalı çalışmaya başlayan ve yaş şartına takıldığı için emeklilik hakkı elde edemeyen kişilerin emekli olabilmesi amaçlanmaktadır. EYT düzenlemesi ile birlikte yeni koşullar belirlenmiştir ve bu koşulları sağlayan kişiler emekli olabilecektir.

EYT Düzenlemesi Koşulları Nelerdir?

EYT düzenlemesi için belirlenen koşullar şu şekildedir:

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.

Emekli olmak için istenen prim gün sayısı, sigortalılık yıl şartı gibi koşullar mevcuttur.

Kademeli emeklilik uygulaması getirilmiştir. Bu uygulamaya göre ilk aşamada 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak ve bu sayı yıllar içinde artacaktır.

Emekli olmak için istenen prim gün sayısı işe giriş tarihine göre değişmektedir. İstenen prim gün sayısı 5.000’den başlayarak 5.975’e kadar artış göstermektedir.

Kademeli emeklilik uygulaması sayesinde, EYT şartlarını henüz yerine getirmemiş olanlar, gerekli prim günü ve yılı tamamladığında kademeli olarak yıllara yayılan şekilde emekli olabileceklerdir.

EYT Düzenlemesi Hakkında Merak Edilenler

EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilen bazı sorular ve yanıtları şu şekildedir:

EYT düzenlemesi meclisten geçerken bir değişiklik olup olmadığı pek çok vatandaş tarafından araştırılıyor. Meclisten geçen haliyle EYT’den Eylül 1999 tarihinden önce ilk sigorta girişi olanlar yararlanacaktır. EYT düzenlemesinde kademeli prim günü şartı getirilmiştir.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP